Zgodbe

Brez njih se vse ustavi

katja bozic
23. 3. 2020, 22.00
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 22.09
Deli članek:

Si predstavljate, da v tem času, ko svet trepeta pred okužbo s koronavirusom, ko smo vsi doma v izolaciji in še kako odvisni od raznih komunikacijskih naprav, naenkrat ostanemo brez električne energije? Ustavilo bi se skorajda vse – v gospodinjstvih marsikje nimamo alternativ, bile bi težave z dobavo vode, v pretežni meri bi obstalo gospodarstvo. Da se to ne zgodi, pri nas skrbi družba Eles z ustrezno infrastrukturo, orodji in ekipami strokovnjakov. Najpomembnejša je gotovo ekipa Republiškega centra vodenja, ki nadzira obratovanje elektroenergetskega sistema in z ustreznim ukrepanjem preprečuje težave v delovanju. Teh dvanajst operaterjev je za vse nas tako zelo pomembnih, da jih je zaradi nevarnosti okužbe moralo vodstvo družbe popolnoma izolirati od zunanjega sveta, s katerim naslednjih 14 dni ne bodo imeli nobenih stikov, razen seveda po telefonu. Kot v filmu, je rekel eden izmed njih.

Arhiv Elesa
Operaterji Elesa, ki so trenutno v popolni izolaciji.

»Ekipa je v tem času pod strogim zdravstvenim nadzorom, saj je njihova vloga preveč pomembna, da bi bilo karkoli prepuščeno naključju,« nam je povedal vodja službe za obratovanje Franc Kropec. V nadstropju Republiškega centra vodenja, ki ga radi imenujejo tudi srce elektroenergetskega sistema, trenutno živi in dela šest operaterjev, drugih šest je izoliranih doma in bodo službo nastopili po štirinajstih dneh. Šest pisarn so uredili v bivalne sobe s posteljami, tako ima vsak svojo sobo in nekaj zasebnosti. Na voljo imajo kopalnico, kuhinjo, kjer si pripravljajo obroke, priskrbeli so jim družabne igre, recimo ročni nogomet, pikado, za fizični trening pa tudi sobno kolo. Fizičnih stikov z zunanjim svetom nimajo, vse jim dostavljajo in puščajo pred vrati. Nekako tako je, kot da so ujeti v vesoljski postaji.

In zakaj so ti strokovnjaki tako pomembni, kaj pravzaprav počnejo? Slovenski elektroenergetski sistem je majhen, vendar ima izrazito strateško lego, s svojim prispevkom pa močno vpliva na delovanje širšega evropskega področja in omogoča slovenskim odjemalcem preskrbo z električno energijo. Večje težave v obratovanju slovenskega sistema poleg sosednjih držav občutijo tudi v bolj oddaljeni Nemčiji in na Poljskem. Da do prekinitev napajanja z električno energijo ne bi prišlo, na Elesu skrbijo tudi z ekipami strokovnjakov, v prvi vrsti so to prav omenjeni odgovorni operaterji v Republiškem centru vodenja (RCV), ki deluje 24 ur na dan, sedem dni na teden. Tam nadzirajo delovanje sistema in ob težavah ustrezno ukrepajo. »Operaterji nadzorujejo številne podatke in informacije, na podlagi katerih se odločajo. Med drugim skrbijo za stalno povezanost slovenskega elektroenergetskega sistema s sistemi v sosednjih državah, skrbijo za ohranjanje ravnovesja med porabo in proizvodnjo električne energije, iščejo rešitve za situacije, ki se lahko pojavijo ob nepredvidenih dogodkih, in ustrezno ukrepajo,« je povedal Kropec. Operaterji so skrbno izbrani univerzitetno diplomirani elektroinženirji. »Biti morajo psihično stabilni, zdravi, sposobni hitrega razmišljanja in sprejemanja odločitev,« je razložil direktor področja za obratovanje dr. Jurij Klančnik. Možje se nenehno izobražujejo v nadgradnjah obstoječega sistema vodenja in svoje delovanje trenirajo v simulatorju, v katerem se učijo tudi novi operaterji. »V primeru, da se nekaj pokvari v Talumu (Tovarni aluminja Kidričevo, op. a.), ki je največji odjemalec v Sloveniji, je električne energije kar naenkrat preveč, operater se mora hitro odločiti in presežke preko posebne aplikacije prodati.«

Več v reviji Zarja Jana, 24.3.2020