Zgodbe

Po vrček piva iz mednožja

Marija Šelek
9. 9. 2019, 23.30
Deli članek:

Vse se je začelo kot štos. Umetniški projekt se je utrnil arhitektu Tomažu Schleglu, katerega ideje v poletni vročini ne omagajo. Njegovi kolegi iz lokalnega športnokulturnega društva pa so takoj zavihali rokave in pred gasilskim domom v Selih, idilični vasi nad Kamnikom, je v treh tednih zrasel lesen Kip svobode, sumljivo podoben Trumpu. Glas o skulpturi, za katero so nekateri sprva mislili, da bo nova lovska opazovalnica, je hitro dosegel svet, Schleglu pa je skoraj pregorel telefon. »Zadeva je popolnoma ušla iz rok in odprtje kipa smo morali odpovedati iz varnostnih razlogov.« Kar tujim novinarskim ekipam ni uspelo, je nam: vstopili smo v Trumpovo drobovje in izvedeli, da se bo začela kampanja na Kickstarterju, platformi za množično sofinanciranje.

Šimen Zupančič
Nazdravite s pivom svobode! Natočil vam ga bo Trump.

TEKST: MARIJA ŠELEK, FOTO: ŠIMEN ZUPANČIČ

Če bo uspešna, bodo kip prestavili in zaživel bo povsem drugačno življenje od predvidenega. Sprva je bil obsojen na pokončno držo do 31. oktobra, ko naj bi ga zažgali. Glede na to, kako skulptura odmeva zunaj meja, zažig najbrž ne bi bil prav dobro sprejet.

Ker gre za kulturno društvo, pa ne želijo podžigati strasti. Tudi do iskanja zgolj senzacionalističnih izjav in dogodkov, ki so jih zaznali med tujimi novinarji, niso navdušeni. Bolj kot sporočilo kipa, da je to antispomenik populizmu, jih zanimajo izjave o sovražnih pogledih nekaterih sovaščanov in količina barve ter lesa, porabljenih za skoraj osemmetrski kip Trumpa, ki bdi nad šolskim igriščem podružnične šole. Njegove oči so udrte in obiskovalcu sledijo – kot pri Mona Lizi.

Odrešenik ali diktator? »Opazimo lahko, da po svetu vznika vse več voditeljev, podobnih klovnom, bleferjem, burkežem – skratka populistov. Njihova značilnost je, da radi imitirajo drug drugega. Prepoznamo pa jih po nerazgledanosti, vulgarnosti, nepremišljenosti, grobosti, so žaljivi, vzkipljivi, popadljivi, nacionalistični, egoistični, rasistični, brezbrižni ... So brez vizije in programov, za vse probleme vedno iščejo zunanjega sovražnika, ne sprejemajo nobene odgovornosti, neprestano uporabljajo floskule, ne povedo pa nič. Takšni primitivci, ki so nam ukradli svobodo in si jo prisvojili, nimajo treme, imajo razvit čut za javno nastopanje, in če se takšni vzpenjajo v politiki, obstaja nevarnost, da pride do diktature. Paradoksalno je, da večina ljudi njihove 'vrline' enači s pogumom in upajo, da so prav oni njihovi odrešeniki,« razmišlja Schlegl, arhitekt in posebne vrste umetniška duša.

Ne želi se preveč izpostavljati, silovito se otepa fotografskega objektiva in poudarja, da mu brez njegovih umetniških (po srcu, ne po profesiji) kolegov iz Športno-kulturnega društva (ŠKD) Sela, katerega predsednik je Boštjan Pivec, ne bi uspelo. 

Več v reviji Zarja Jana št. 37, 10.9.2019