Zgodbe

Vojvodinja, ki je prišla s hladnega

Jelka Sežun
11. 12. 2018, 23.00
Deli članek:

Sarah, vojvodinja Yorška

Reuters
vojvodinja yorška

Ste za en tak luštkan majhen test? Torej: na koga pomislite, ko slišite vzdevek Fergie – na Stacy Ann Ferguson, pevko; na Alexa Fergusona, nogometnega menedžerja; ali na nekdanjo Sarah Ferguson, zdaj vojvodinjo Yorško? Če niste takoj pomislili na to zadnjo, pomeni, da ste bržkone še zelo mladi in ne poznate zelo pestrega dela zgodbe britanskega kraljevega dvora. Nimate pojma, kaj zamujate.

Bila je sveža sapica na britanskem dvoru, ko se je leta 1986 poročila s kraljičinim tretjim otrokom, princem Andrewom, bila je Elizabetina najljubša snaha, Dianina najboljša prijateljica – in najhujša tekmica – bila je polna življenja in smeha, nekaj časa najslavnejša rdečelaska na vsem širnem svetu. In potem sta se z vojvodo razšla, tabloidi so jo zasovražili in ona je padala iz škandala v škandal. Saj je dobro mislila, ampak vedno je kaj zaštrikala in se je slabo končalo na naslovnicah privoščljivih tabloidov. Pa je vedno znova vstala, si otepla prah in šla naprej. Še vedno je bila rdečelasa, samo nasmeh je počasi bledel.

Toda letos se Sarah, vojvodinja Yorška, pri devetinpetdesetih vrača v objem kraljeve družine. Kraljica ji je očitno odpustila in princ Philip ne odkoraka več iz sobe, kadar vstopi Fergie. Princ Harry jo je povabil na svojo poroko in njena mlajša hči Eugenie je imela kraljevsko poroko, čeprav je samo precej obskurna princeska.

Fergie, ki je blestela na hčerini poroki, je dala veliko intervjujev – te ima rada, še posebno če ji zanje dobro plačajo – in povedala, da je najsrečnejša ločenka na svetu. In potem je šla in si skoraj odtvitala tako težko pridobljeno odpuščanje.

Nikoli več na hladnem? Sveže poročena Harry in Meghan sta prav na poroki prinčeve sestrične Eugenie družini povedala, da pričakujeta otroka, in nevestina mati Fergie, so poročali, jima je zelo zamerila, da sta na nevestin veliki dan pozornost preusmerila nase. Potem so pa drugi njej zamerili, da v seriji poblaznelih tvitov, ki jih je pošiljala s poroke, ni niti z besedo omenila nečakove novice in paru tudi ni čestitala. Pazi, Sarah, so jo svarili v časopisih, če te še enkrat izprejo iz kraljeve družine, boš zelozelozelo dolgo na hladnem. Njen prvi izgon iz Buckinghamske palače je trajal kakšnih dvajset let. In kot bi vam lahko povedala Fergie, tam zunaj je zelo mraz.

Morda pa resno računa, da se bosta z Andrewom spet vzela. Na to je v intervjujih že večkrat namigovala – »Še vedno je moj lepi princ, vedno bo moj lepi princ,« je rekla. Ker je z rojstvom Williamovega tretjega otroka Andrew na lestvici prestol čakajočih princev zdrknil na sedmo mesto, za poroko ne potrebuje več kraljičinega dovoljenja. Aaaah, še ena kraljevska poroka? Upajmo, naš družabni koledarček za prihodnje leto je še čisto prazen …

Kupido je nosil krilo. Sarah Margaret Ferguson, letnik 1959, je bila že kot deklica – se spominjajo njeni učitelji – brbotajoč lonček dobrovoljne energije. In je taka ostala, tudi ko so se pri njenih petnajstih letih starši ločili in je šla mama z novim možem živet v Argentino, Sarah in starejša sestra pa sta ostali pri očetu, ki se je tudi znova poročil in imel še tri otroke. V šoli ni blestela, razen seveda pri športu, dobro je plavala, jezdila in igrala tenis. Kar omenjamo zgolj zato, ker so ji ti talenti, kot boste videli, pozneje zelo prav prišli. Delala je v umetnostni galeriji, potem kot piarovka in slednjič pri neki založbi. Sanjala je o poroki z dvaindvajset let starejšim športnim menedžerjem. In potem se je vmešal Kupido. V krilu. V zelo dragem krilu priznanega modnega oblikovalca. Njena nova prijateljica, Diana, valižanska princesa. Poznali sta se že nekaj časa, zbližali pa takrat, ko je imela Fergie enaindvajset in Diana devetnajst let. Vsak teden sta se dobivali na kosilcih, premlevali svoje dogodivščine in se režali šalam, ki sta jih razumeli samo onidve.

In je lepega dne Diana poskrbela, da so leta 1985 pri kosilu med konjskimi dirkami v Ascotu prijateljico posadili zraven princa Andrewa, takrat četrtega v vrsti za prestol. Čedni princ, pilot mornariškega helikopterja, je bil takrat v tabloidih znan kot »Randy Andy«, pohotni Andrejček, kajti nič v krilu na dveh nogah mu ni ušlo. Mama je pritiskala nanj, naj se vendar že poroči, še posebno po tistem, ko je začel zelo javno prijateljevati z ameriško igralko, modelom in fotografinjo Koo Stark. Trajalo je dve leti, bila je resna ljubezen, celo mami jo je predstavil. Kraljici Elizabeti je bila Koo všeč, a kaj, ko ni bila ravno material za princeso. Tista prava je prišla nekaj let pozneje. In imela je rdeče lase. Sarah in Andrew sta se pravzaprav poznala še od otroštva, a globoko v oči sta si pogledala šele v Ascotu, kjer sta očitno ugotovila, da jima je všeč, kar vidita. Princ jo je prepričal, da je pojedla čokoladne profiterole, ki se jih je zaradi hujšanja branila. Če to ni jasno znamenje, da sta si usojena … Diana je poskrbela, da sta se še naprej srečevala, a kmalu nista več potrebovala pomoči. Julija 1986 sta se v Westminstrski opatiji poročila pred 2000 povabljenci in petsto milijoni televizijskih gledalcev. Kraljica je sinu podelila naslov vojvoda Yorški, njegova nevesta pa je postala HRH (njena kraljeva visokost) vojvodinja Yorška. Dve leti po poroki se je rodila prva hči, Beatrice, čez dve leti, leta 1990, še mlajša Eugenie. Fergie je po poroki in dveh porodih močno zlezla narazen, kar so tabloidi seveda opazili – in že je priletel nov vzdevek, ki še vedno ni pozabljen, Duchess of Pork, vojvodinja Pujska.

Užaljeni! Dianin zakon, na zunaj pravljica, je bil že temeljito razmajan, Sarah pa je, vsaj nekaj časa, zares živela svojo pravljico. S princem sta bila noro zaljubljena, za razliko od prestolonaslednikovega je bil to zakon, ki je temeljil na pravi ljubezni. Ampak tudi pravljice imajo razpoke – princ Andrew, ki je bil še vedno aktiven v mornarici, je z družino preživel le malo časa, komaj štirideset dni na leto, je izračunala Sarah. In čeprav je kraljica svojo najljubšo snaho večkrat povabila na večerjo – veliko pogosteje kot Diano – to seveda ni nadomestilo moževe družbe. In slednjič si je osamljena vojvodinja začela moško družbo iskati drugje. Kadar je bil mož službeno odsoten, so jo pogosto videli v spremstvu teksaškega milijonarja Steva Wyatta. Marca 1992 sta z Andrewom objavila, da sta se razšla. Kraljica je oznanila, da vojvodinja ne bo več opravljala uradnih dolžnosti v njenem imenu. In pa to, da ona, kraljica, ni odgovorna za snahine dolgove.

Nekaj mesecev pozneje, avgusta, je Daily Mail objavil skrivaj posnete fotografije vojvodinje na počitnicah z ameriškim finančnikom Johnom Bryanom. Ona je bila v kopalkah zgoraj brez, on ji je vdano sesal prstke na nogi. Ko so fotografije izšle, je bila vojvodinja s kraljico ravno na počitnicah v Balmoralu. Elizabeta je snaho in njeni hčerki še isti dan spodila domov.

Kraljica je bila Fergie iskreno naklonjena, všeč ji je bil njen iskrivi značaj, pa njena ljubezen do športa, skupaj sta hodili jahat. Princu Philipu se je priljubila, ker si je pridobila licenco za letenje, naučila se je voditi konjsko vprego – to je šport, ki je Philipu močno pri srcu – še celo prestolonaslednik Charles je menda rekel Diani, le zakaj nisi bolj podobna Sarah, ki je taka vesela punca! In potem bum, par fotografij na naslovnicah, kakšen posesan prstek, pa je bilo vsega konec. Razočarani Windsorji so Fergie postavili na hladno, najbolj jo je zasovražil princ Philip, ki je prisegel, da ne bo z njo nikoli več v istem prostoru. Če sta se kdaj še znašla skupaj, je odšel takoj, ko jo je zagledal. Vzeli so ji naslov »njena kraljeva visokost«, vojvodski naslov pa so ji pustili.

Več v Zarji št. 50, 11.12.2018