Zgodbe

12.000 korakov namesto zdravil

Sonja Grizila
29. 3. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Si predstavljate, kaj bi bilo z vašo duševnostjo, če bi bili usodni dan na bruseljskem letališču v bližini eksplozij, pa čeprav se vam ne bi nič zgodilo?

Psihiatrinja prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek

Ker večina takšnega šoka še ni doživela, pač ne moremo ugibati, kakšne bi bile posledice, najbrž pa bo kar lepo število čakajočih potnikov, ki so jo odnesli brez praske ali le z lažjimi poškodbami, zdrsnilo v depresijo. Nastavke za to najbolj razširjeno duševno bolezen ima namreč slaba tretjina prebivalstva, pet odstotkov je v resnici ta trenutek bolnih, žal pa jih polovica med njimi hodi naokoli, ne da bi se zdravili. Pa čeprav se zdravil ni treba bati, ker se jih ne navadimo, niso nevarna (so pa lahko neprijetna) in jih je toliko, da lahko za večino bolnikov najdejo pravo brez neprijetnih neželenih učinkov. Še boljša novica pa je, da lahko z gibanjem in prijetnimi dejavnostmi depresijo skupaj z zdravili ali brez njih ukrotimo. 12.000 korakov dnevno lahko nadomesti antidepresive. Ne verjamete? O tem s psihiatrinjo prof. dr. Mojco Zvezdano Dernovšek.

Besedo depresija pogosto zlorabljamo, saj poskušamo z njo povedati, da smo jezni, utrujeni, nemočni, razočarani, žalostni ali kaj podobno neprijetnega, kar pa kmalu mine. Mar res ne prepoznavamo svojih čustev ali pa preprosto krčimo svoj besedni zaklad in skušamo vse povedati z eno besedo? Kaj torej je depresija?

»Depresija je bolezen, začasna  motnja v delovanju možganov. Definicija je dogovorjena, ni markerja oziroma ga ta trenutek pač še nimamo, ne moremo torej analizirati krvi in reči, to je to. Za depresijo torej gre, če je človek štirinajst dni potrt ali pa ima anhedonijo, kar pomeni, da ga ne morejo razveseliti stvari, ki običajno ga. Neki moj bolnik mi je pripovedoval, da je z njim nekaj zelo narobe, ker ne čuti ljubezni do svojih otrok. Opisoval je anhedonijo, nezmožnost razveseliti se, razviti prijetna čustva.  Eno, drugo ali oboje mora trajati štirinajst dni, da lahko govorimo o depresiji. Če smo en dan naveličani življenja, pa imamo za to razlog, ker vso noč nismo spali zaradi zobobola, to seveda ni depresija,« pojasnjuje sogovornica.

Več v Zarji št. 13, 29. 3. 2016