Zgodbe

Častili so naravo

Dejan Ogrinec
5. 1. 2016, 22.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svojega ne damo, tujega nočemo, so govorili že staroverci iz Posočja

Potrošniška družba doživlja vrhunec, zasičeni smo s podatki, lažnimi potrebami in ideologijami. Pod lupino tega modernega življenjskega pa zija praznina. Pogosto se sprašujemo, kam pluje barka Slovenije, ki kot da nima vizije, kapitana in smeri. Toda verjetneje bi se morali vprašati: Kdo sploh smo mi? Ali kot se je izrazila pisateljica Fani Okič: Od kod prihajamo? Ker, kot pravi, kdor ne pozna preteklosti, ne more razumeti sedanjosti in še manj načrtovati svoje prihodnosti. Ste že slišali za staroverstvo, čudovito verovanje naših prednikov iz Posočja?
Konec novembra je izšla izjemna knjiga izpod peresa Pavla Medveščka – Klančarja z naslovom Iz nevidne strani neba. Izdal jo je SAZU, odličen predgovor pa je napisal Andrej Pleterski. Vsa pohvala izdajatelju tudi za potezo, da si lahko knjigo s spleta prenesemo v PDF-obliki zastonj.
Knjiga je večplastno opisovanje mnogih natančno zapisanih pogovorov z ljudmi z območja med Kobaridom, Tolminom, državno mejo z Italijo do Mostu na Soči, ki so velikanskega pomena za raziskovanje tradicionalne duhovne kulture Slovencev. Dobili smo zapiske o svetih gorah, alternativna imena za že poimenovane hribe in pravo zakladnico ljudskega verovanja. Potrdilo se je, da smo bili v primerjavi z antičnimi civilizacijami, ki so zapustile mnogo virov o svoji religiji, Slovenci za to prikrajšani. Le malo je bilo doslej znanega o našem verovanju. Zdaj pa smo s knjigo Iz nevidne strani neba dobili priložnost vsaj malo pogledati v nekdanji čas. Pavel Medvešček ji je posvetil vsaj dvajset let raziskovalnega dela, ogromno prostega časa in otroško čistega entuziazma. Vsakdo, ki se bo z njo prvič srečal z zgodbami o starovercih v Posočju, bo nedvomno zelo, zelo presenečen.
Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 1, 5. 1. 2016