Zgodbe

Za pasijon imamo, za vrtce ne

Tina Nika Snoj
25. 6. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V škofjeloških vrtcih je prostora zmanjkalo kar za 167 otrok, med njimi so zavrnili vlogo vsem otrokom letnik 2008.

To je le ena izmed ostrih kritik, ki so na sestanku staršev letele na Igorja Drakslerja, župana Škofje Loke; ta se srečanja sicer ni udeležil. Zbrali so se, potem ko je zagata s prostorom v vrtcih te občine prerasla vse meje. Prostora je namreč zmanjkalo kar za 167 otrok, med njimi so zavrnili vlogo vsem otrokom letnik 2008. Starši nihajo med besom in obupom. Župan pa je, pičlih nekaj mesecev pred vstopom malčkov v vrtec, le začel gasiti požar, ki je tlel že dolgo.

V škofjeloški občini se že leta hvalijo z enim največjih prirastkov v državi in demografski kazalniki so dolgo napovedovali prostorsko stisko v vrtcih. Nanjo so opozarjali tudi starši in vodstvo vrtcev. A zgodilo se ni nič. Ostajala sta dotrajani vrtec Najdihojca, ki deluje že deset let dlje, kot je bilo predvideno, nima primernih prostorov za osebje, je obložen z azbestnimi ploščami in so ga že večkrat pestile težave s podganami in mišmi, ter zasilni vrtec Čebelica, za katerega so našli prostore v dijaškem domu. Tako so starši resignirano pričakovali težave in zavrnitve tudi pri letošnjem vpisu, a zavrnitev celega letnika otrok je sodu izbila dno. Med 282 vlogami lahko trenutno sprejmejo le 119 otrok. Tako so zavrnili 28 od 44 otrok, rojenih 2007.,  ter vse otroke letnik 2008 in mlajše, ki še ne izpolnjujejo starostnega pogoja 11 mesecev za vstop v vrtec. »Starši so jezni in obupani,« pravi direktorica vrtcev Janja Bogataj. »Sprašujejo se, kaj bo, ko bodo morali nazaj v službo. Klicala me je mamica, ki ima dva otroka in prav nobene možnosti, da bi ju kdo čuval. Jokala je, da je vse, kar ji ostane, to, da pusti službo. Najhuje pa je verjetno pri priseljencih, ki nimajo pri roki niti babic in dedkov, da bi vsaj začasno rešili problem.«
V Čebelico ne bodo vpisovali
Požar v škofjeloških vrtcih se je dokončno razplamtel zato, ker v enoto Čebelica ne smejo več vpisovati novih letnikov otrok. Vrtec, ki so ga, kot že omenjeno,  zasilno postavili v prostorih dijaškega doma, je inšpekcija namreč ocenila za neustrezen, v Najdihojci pa so skupine že nad normativom, saj zakon v posebnih primerih dovoljuje dva otroka več v skupini. Občina se je zaradi prostorske stiske odločila tudi  za to, da nove oddelke raje nameni drugi starostni skupini, ker ta lahko sprejme 19 otrok, prva pa le 14. Posledica tega je, da so prav vsem staršem otrok, rojenih leta 2008 (skupaj 71 otrok), zavrnili vpis.

Več v Jani...