Zgodbe

Zakaj so ji vzeli denar?

Andreja Comino
14. 7. 2009, 01.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Priljubljena oddaja As ti tud not padu?!, ki jo vodita Jurij Zrnec in Lado Bizovičar, se je čez poletje poslovila od gledalcev, še vedno pa ni nihče pojasnil, zakaj sta Jurij in Lado transeksualki Salome po oddaji, v kateri je nastopila, vzela denar, ki sta ji ga bila pred kamerami podarila za operacijo.

 Priljubljena oddaja As ti tud not padu?!, ki jo vodita Jurij Zrnec in Lado Bizovičar, se je čez poletje poslovila od gledalcev, še vedno pa ni nihče pojasnil, zakaj sta Jurij in Lado transeksualki Salome po oddaji, v kateri je nastopila, vzela denar, ki sta ji ga bila pred kamerami podarila za operacijo.  Zaradi njega je sploh pristala na sodelovanje, toda ko so kamere ugasnile,  je morala  denar vrniti, češ da je rekvizit. Dvojna prevara torej, gostje in nas gledalcev? Preverili smo, ali se je kaj podobnega zgodilo tudi drugim gostom.

 

Salome: izkušnja, nevredna takšne oddaje

Od nekdaj je Salome za časopise, oddaje in prireditve kot nekakšna cirkuška atrakcija. Sredi februarja sta jo v svoji oddaji As ti tud not padu?! gostila Jurij Zrnec in Lado Bizovičar. V njej je prvič odkrito spregovorila o operaciji za spremembo spola, na katero se je pripravljala zadnja leta. Seveda je imela oddaja rekordno gledanost. A nepristranski opazovalec je hitro presodil, da je Salome v oddaji v resnici doživela največje medijsko ponižanje v dvajsetih letih, odkar je imitatorka, organizatorka zabav, trenutno pa brezposelna oseba, ki se trudi preživeti. Zaupala nam je svojo različico dogodka, ki je popisana tudi v njeni biografiji Novo rojstvo, avtorja Tomaža Miheliča.

Nategnili so me!

»Jurij in Lado sta me dolgo vabila v svojo oddajo. Po premišljevanju sem se le odločila odzvati. Takrat se mi še sanjalo ni, kako grdo sta me naplahtala. Ker je šlo za ekskluzivno zgodbo, je seveda nisem hotela razkriti kar tako, za malo slave in prepoznavnosti, saj tega po dvajsetih letih v Sloveniji ne potrebujem več. Dogovorili smo se, da mi za razkritje zgodbe plačajo 1.000 evrov. To je bil moj edini pogoj. Zabičala sta mi, da o tem ne smem govoriti naokoli, saj ni v navadi, da bi mediji plačevali intervjuvancem, ker bi potem vsak zahteval honorar za nastop v oddaji. Dogovora sem se držala, v oddaji sprejela vsa pravila njune igre, prenesla provociranje in zbadljivke, celo to, da bosta postala solastnika moje muce. Na koncu oddaje naj bi tako kot drugi gostje dobila nagrado. Debelo sem pogledala, ko so postavni mladeniči prinesli mizico z umetnim penisom. Morala sem ga razbiti in v njem je bil denar. Ko sem ga začela pobirati, so mi rekli, naj ga pustim, češ da je denar rekvizit na sceni. Debelo sem pogledala in začela protestirati, saj je bila v penisu moja nagrada – del denarja za operacijo za spremembo spola. Nista se pustila prepričati, denar sem morala pustiti tam in tako postala edina gostja v oddaji, ki ji niso dali nagrade. Lepše in bolj pošteno bi bilo, če bi mi namesto denarja izročili le šopek rož. Me zanima, ali bi si Severini in Lepi Breni, ki sta bili tudi gostji v oddaji, upala narediti kaj takega, kot sta meni,« je bila jezna Salome, ki še nekaj mesecev po oddaji ne more pozabiti grenkega razočaranja in občutka prevare.

 Nikoli več v oddajo!
Lado in Jurij sta o tem razmišljala drugače in jo že čez dva tedna spet želela povabiti v oddajo,  posvečeno dnevu žena in materam. Lahko si mislite, kaj jima je Salome odvrnila. »Ker so me prvič tako grdo izigrali, niti za hip nisem več pomislila, da bi se spet šla tja smešit!«
In ker ima vsaka zgodba najmanj dve plati, smo seveda preverili, kaj se je zgodilo, tudi pri snovalcih oddaje As ti tud not padu?! Oddajo ustvarja produkcijska skupina Diverzija, ki jo vodi Matjaž Stražišar, producent oddaje pa je Bine Bizilj, ki se je s Salome dogovarjal o vseh podrobnostih.
Pri njih smo dobili zgodbo, ki je precej drugačna od Salomejine.
Držali smo se pogodbe
»Načeloma ostajam brez komentarja, toda ker ste me že vprašali, vam povem: gospodu ali gospodični je bil izplačan honorar, o katerem smo se dogovorili. Je tudi edini gost doslej, ki je dobil(a) izplačan honorar oziroma nagrado in je svojo udeležbo v oddaji pogojeval(a) s honorarjem. Denar ji je bil takrat, kot je pisalo v pogodbi, nakazan na transakcijski račun, od njega pa odveden davek, tako kot narekuje zakonodaja. Oddaja je šov, katerega namen je pritegniti gledalce, zato pred kamerami nismo mogli mahati s pogodbami ali številkami transakcijskih računov. Scenarist se je pač domislil penisa, v katerem je denar. In to so gledalci tudi videli, saj nikoli nič ne skrivamo,« nam je povedal Matjaž Stražišar in se čudil, zakaj se Salome nikoli ni obrnila nanj ali na kateregakoli drugega ustvarjalca oddaje, temveč vse komentarje pošilja v javnost z mediji. Njemu se zdi nepotrebno to stvar pogrevati v javnosti, še posebej ker eden od členov v pogodbi določa, da je njena vsebina poslovna skrivnost, ki zadeva le podpisnika. Dodal je še, da oddaja ne temelji na materialnih nagradah, te so bolj izjema kot pravilo, temveč na tem, da gostom res pripravijo presenečenje. Tako denimo Gregor Skočir ali Tokac nista dobila darila, temveč so jima pripeljali ljudi, ki jih nista videla že trideset let. Tako je bilo tudi pri duhovniku Robertu Friškovcu pa še pri katerem drugem gostu. Tega načela se bodo držali tudi v prihodnje. 
Sebastijan Cavazza se je odpovedal motorju
Preverili smo, kakšna je bila izkušnja nekaterih drugih Ladovih in Jurijevih gostov. Med njimi je bil njun soigralec iz predstave 5moških.com Sebastijan Cavazza. Oddaja, v kateri je nastopil, je doživela velik uspeh, saj je bil Seba, kot ga kličejo prijatelji, njun enakovredni sogovornik. Voditelja sta mu izpolnila željo – kot velik ljubitelj motorjev je za eno leto dobil v najem jeklenega konjička. Darila se je iskreno razveselil, a ker se je zgodila družinska tragedija, o kateri so mediji veliko poročali, je Sebastijan upošteval željo očeta Borisa in se motorju odpovedal.
Anjin konj
V oddaji je gostovala tudi Anja Križnik Tomažin, ki je pred leti z Ladom na konkurenčni televiziji vodila z viktorji večkrat nagrajeno oddajo Tistega lepega popoldneva. Tudi o njej so se sodelavci As ti tud not padu?! dodobra pozanimali. Med drugim so izvedeli, da proste trenutke preživlja na konjskem hrbtu. Presenečenje večera je bil  konj, ki so ga na povodcu pripeljali pred studio. Pa ga je tudi zares dobila? Anja pravi: »Seveda, in presenečenje je bilo toliko večje, ker so mi pripeljali konja, ki ga sicer jaham. Seveda mi niso kupili žive živali, ker se to ne počne in je tako darilo kot njegovo vzdrževanje predrago, temveč so mi za eno leto plačali ure jahanja enkrat na teden. Vseh ur za zdaj še nisem izkoristila, jih pa nameravam, ko bom imela več časa.«
Pes Špele Močnik
Voditeljica na domžalskem Radiu Hit, povezovalka prireditev in voditeljica dveh delov resničnostnega šova Kmetija na POP TV Špela Močnik je ženska tisočerih talentov in zato hvaležna gostja v vsaki oddaji. V As ti tud not padu?! se je pokazala kot ljubiteljica živali, zato je bilo logično darilo kuža, ki si ga je dolgo želela. In kakšna je njena zgodba z nagrado – kužkom? »Presenečenje je bilo nepopisno. Kaže, da se Jurij in Lado oziroma njuni sodelavci res dodobra pozanimajo, kaj si želijo ljudje. Od mojih prijateljic jim je nekako uspelo izvedeti, da si močno želim kužka pasme španjel cavalier king charles. Potrudili so se in ga našli v Celju ter ga šli iskat. Poleg psa so mi podarili kup opreme zanj – od ovratnice, povodca, odejice do velike vreče pasje hrane in drugega,« je povedala Špela in dodala, da so takrat sicer v javnosti govorili, da pes ni dobro darilo. S tem se strinja, a ker so se na televiziji tako potrudili in ji dali žival, ki bi si jo prej ali slej kupila tudi sama, je njihovo darilo z veseljem sprejela. Na Radiu Hit, kjer je zaposlena, velikokrat pomaga pripravljati dobrodelne akcije. »Največkrat podarjamo majice ali izdelke naših sponzorjev, nikoli pa denarja. V eni od akcij smo peljali par na razvajanje v center dobrega počutja, to poletje pa peljemo otroke na letovanje. Naše akcije so vedno pregledne in ne dvomim, da je tako tudi v  drugih medijih, saj si nihče ne bi želel umazati imena s tem, da kakšne akcije ne bi izpeljal do konca ali ne dal obljubljene stvari.«
To pa je hkrati epilog Salomejine zgodbe. Iz nje je razvidno, da je dobila darilo, pač nakazano na transakcijski račun.

                                                                         Jana št. 28, 14.7.2009