Svetilnik

Nigerijske varnostnice Zmajevke

Katja Melik
18. 3. 2023, 10.00
Deli članek:

Ženska, ki so jo nekoč zbadali zaradi videza, je ustanovila žensko varnostno službo Zmajevke. Vse varnostnice redno trenirajo, znajo borilne veščine, predvsem pa so ponosne na svoja telesa.

revija Jana
Nigerijske varnostnice Zmajevke

Emem Thomas iz Nigerije je bila v šolskih letih zaradi svojega telesa vedno tarča zbadljivk. Ko je končala srednjo šolo, pa se je odločila, da bo na svoje telo, ki ni v skladu s sodobnimi lepotnimi standardi, ponosna. Ustanovila je podjetje za varovanje Zmajevke, v katerem so zaposlene le ženske.

»V moji ekipi so same ženske, ki nosijo obleke večje velikosti,« se je pošalila. Vse varnostnice redno trenirajo, znajo borilne veščine, predvsem pa so ponosne na svoja telesa. »Še pomembneje pa je, da so ženske pridobile samozavest. Četudi niso za modne brvi, lahko dosežejo, kar želijo,« pravi Emem Thomas. Doslej so varovale več kot 2.000 dogodkov, od zasebnih zabav, nočnih klubov do pogrebov.

Zmajevke so tudi glasnice ženske enakopravnosti v državi, kjer to ni samoumevno. »Kadar nas na dogodkih vidijo dekleta, spoznajo, da je vse mogoče, tudi to, da ženske opravljajo delo, ki je bilo pri nas doslej rezervirano za moške,« je ponosna ustanoviteljica Zmajevk.

Še več zanimivih prispevkov si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.

Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.