Nasveti

Uščipni me nežno: Več masaže, manj celulita

jk
10. 6. 2023, 08.00
Deli članek:

Celulit je trdovraten sovražnik, ki ga je težko premagati in je tudi najpogostejša težava, s katero se spopadajo ženske. Strokovnjaki nam ponujajo nešteto rešitev, med njimi pa za eno najučinkovitejših še vedno velja nemara najpreprostejša metoda. To je anticelulitna masaža, ki si jo lahko z malo spretnosti izvajamo tudi sami.

Shutterstock
Tudi vas pesti pogled na celulit?

Masaža je ena najučinkovitejših pri spopadanju s celulitom. Najboljša je seveda tista pri strokovnjaku, kar pa lahko stane precej, saj so potrebne redne in pogoste obravnave. Alternativa je, da postanemo sami svoj mojster.

Masažna tehnika za domačo uporabo. 

Proticelulitnih masažnih tehnik je več in za nekatere potrebujemo tudi dodatne pripomočke, na primer rolerje. Na voljo pa so tudi precej preprosti prijemi in tehnike, za katere so dovolj naše lastne roke. In seveda nekaj vaje, da se bolje izurimo.

Shutterstock
Masažna tehnika za domačo uporabo

Začnimo z masažo nog, kjer so težave s celulitom – takoj za zadnjico – najpogostejše. Na dlani kanemo nekaj masažnega olja ali še bolje, uporabimo kremo proti celulitu. Nežno si jo vtremo po vseh nogah, in sicer od spodaj navzgor. Najprej si masiramo stopalo: uporabimo krožne masažne prijeme, se pomaknemo proti peti, dvigujemo masažo proti gležnju ter vse do višine, do koder sežejo, npr., nogavice. Splošno pravilo je, da višje ko dvigujemo masažo, močnejši je masažni pritisk. V naslednji fazi primemo meča in si jih začnemo s »ščipanjem« gnesti po vsej dolžini od gležnja do kolena. Podobno gnetenje uporabimo tudi za masažo stegen. Stegna masirajmo temeljito z vseh strani, tudi ob straneh ter notranji in zadnji predel. Zmasirajmo še drugo nogo, nato pa sedimo ter položimo dlani ob strani plosko na kolena, pritisnimo in potegnimo navzgor proti bokom – ta prijem ponovimo večkrat, in sicer na celotni površini stegen.

Sledi masaža zadnjice. Pokleknimo, vtrimo v zadnjico masažno olje ali kremo  in se masirajmo s krožnimi gibi. Tudi masažo zadnjice zaključimo s ščipanjem in gnetenjem.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.