Nasveti

Iz babičine shrambe: Beluši v solati

Metka McCully Žigon
5. 6. 2023, 07.00
Deli članek:

V tem receptu so najboljši beli beluši, če jih nimate, pa bodo v redu tudi zeleni.

Shutterstock
Beluši

Beluši so izredno zdrava spomladanska zelenjava. Nimajo veliko kalorij, so okusni, imajo diuretičen učinek, kar pomaga pri razstrupitvi telesa ter krepi ledvice in sečila. Pri nas jih najpogosteje pripravimo kuhane v solati. Nona, ki je beluše gojila, jih je tako pripravljala za večerjo in zraven postregla polento. To ni kak ekstravaganten recept, je pa zanimiv, ker je tako preprost in večina ljudi niti ne pomisli, da bi beluše lahko pripravili tudi v solati.

Sestavine

  • dobrega ½ kg do 1 kg belušev   
  • od 3 do 4 jajca
  • čajna žlička sladkorja
  • sol, poper po okusu
  • 3 žlice olivnega olja
  • bel vinski kis (ne tisti za vlaganje, temveč kis iz belega vina, če ga nimate, uporabite jabolčnega)


Priprava

1. Beluše operemo in z lupilnikom za krompir olupimo. Zelenih ni treba lupiti. Zrežemo jih na približno 2 do 3 cm velike koščke. Damo jih kuhat v rahlo osoljeno vodo, dodamo še žličko sladkorja, ki poudari okus. Kuhamo približno 30 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Poberemo jih iz vode in počakamo, da se malce ohladijo. Začinimo jih s soljo in poprom, okisamo ter zabelimo z olivnim oljem. Zraven narežemo v trdo kuhana jajca in dobro premešamo.


2. Postrežemo s kuhano polento, za ljubitelje mesa pa naj pripomnim, da se šparglji v solati podajo tudi k mesu z žara.

NASVET

Vode, v kateri so se kuhali beluši, ne zavržemo, ker vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Uporabimo jo za pripravo zelenjavnih juh, rižot ali pa ohlajeno popijemo.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!