Nasveti

Superhrana, ki jo obožuje Jamie Oliver

Lara Jelen
31. 5. 2023, 12.40
Deli članek:

Bolj ko se bliža poletje, bolj se odločamo za zdravo hrano. Pri tem nam lahko pomagata kar Jamie Oliver in njegova kuharska knjiga Superhrana za vsak dan (založba Mladinska knjiga) z odličnimi recepti za jedi, v katerih lahko uživamo povsem brez slabe vesti. Jamie pravi, da so to recepti za zdravje in srečo, iz katerih kar kipijo koristna hranila.

knjiga Superhrana za vsak dan
Superhrana, ki jo obožuje Jamie Oliver

Solata s kalčki, slanino in balzamično polivko
Sestavine za 2 osebi

1–2 rezini rženega kruha (150 g)
1 rezina prekajene slanine olivno olje

2 manjša stroka česna

1 vejica svežega rožmarina
3 žlice balzamičnega kisa
100 g mlade špinače

1 večja ali 2 manjši pečeni rdeči papriki iz slanice

300 g mešanih kalčkov, kot so alfalfa, lečni, čičerkini, kalčki fižola mungo

30 g fete

knjiga Superhrana za vsak dan
Solata s kalčki, slanino in balzamično polivko

Priprava

1. Rženi kruh natrgamo v multipraktik, ga zmeljemo v drobtine in popečemo v veliki ponvi s premazom proti prijemanju na srednje močnem ognju, da postanejo hrustljave in rjave. Nato jih pretresemo v skledico in ponev vrnemo na ogenj.

2. Na drobno nasekljamo slanino in jo damo v ponev z 1 žlico olja. Ko čakamo, da se slanina hrustljavo zapeče, olupimo in na tanko narežemo česen ter na drobno nasekljamo listke rožmarina. Oboje stresemo v ponev. Ko sestavini blago porumenita, ponev umaknemo z ognja, dodamo balzamični kis in kanček vode ter premešamo, da naredimo polivko.

3. Špinačo naložimo v lepo skledo za serviranje. Na drobno nasekljamo papriko in jo v drugi skledi zmešamo s kalčki, polovico krušnih drobtin in balzamično polivko, nato pa omako z žlico polijemo po špinači. Povrhu potresemo preostale drobtine, nalomimo feto in postrežemo.

JAMIE OLIVER SVETUJE
V trgovinah poiščite različne kalčke ali jih vzgojite sami, saj vsebujejo več zdravih bioaktivnih spojin, ki ščitijo naše celice pred rakom in nekaterimi srčnožilnimi boleznimi.

Izjemna mehiška paradižnikova juha, pečen sladki krompir, feta in tortilja

Sestavine za 2 osebi

1 sladki krompir (250 g)
olivno olje

1 žlička koriandra v prahu
2 manjši polnozrnati tortilji
4 mlade čebule
1 svež rdeči čili

½ šopka svežega koriandra (15 g)
750 g zrelih paradižnikov
2 stroka česna

½ × 660-gramski kozarec ali 1 × 400-gramska pločevinka čičerke

30 g fete

1 limeta

knjiga Superhrana za vsak dan
izjemna mehiška paradižnikova juha, pečen sladki krompir, feta in tortilja

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 °C/plin 6. Sladki krompir operemo, odrežemo 1 cm debel kos ob strani, da dobimo ravno podlago, na katero ga lahko postavimo. Nato krompir pazljivo narežemo po dolgem na 1 cm debele rezine, zatem pa še na 1 cm debele krhlje. Zmešamo jih z 1 žličko olja in koriandrom ter blago posolimo in popopramo. Sladki krompir pečemo od 30 do 35 minut, da se zmehča in na robovih karamelizira. Zadnjih 5 minut v pečico postavimo še tortilji, da postaneta hrustljavi.

2. Medtem mladim čebulam odrežemo konce ter jih na tanko narežemo skupaj s čilijem (po želji odstranimo semena) in stebli koriandra. Paradižnikom izrežemo nastavke stebla in jih narežemo na četrtine. Polovico belih delov mlade čebule, polovico čilija in listov koriandra stresemo v lonec na srednje močnem ognju z 2 žličkama olja, preostalo polovico pa zložimo na krožnik. Česen stremo in 2 minuti pražimo v loncu, nato pa dodamo paradižnik. Noter stresemo še čičerko z vodo vred, prilijemo 600 ml kropa in pokrijemo s pokrovko. Počasi kuhamo 20 minut, nato pa začinimo po okusu. Paradižnik pretlačimo in lonec pustimo na najšibkejšem ognju, da juha ostane topla, dokler se sladki krompir ne speče.

3. Za postrežbo v juho nalomimo hrustljavi tortilji, dodamo sladki krompir in polovico listov koriandra ter nežno premešamo. Koščki tortilj bodo vpili tekočino in čudovito zgostili juho. Začinimo, da je jed popolna, in povrhu na grobo nastrgamo feto, potresemo preostalo mlado čebulo, čili in liste koriandra ter postrežemo z limetinimi krhlji.

knjiga Superhrana za vsak dan
Lahka karbonara iz slanine, graha, mandljev in bazilike

Lahka karbonara iz slanine, graha, mandljev in bazilike

Sestavine za 2 osebi

200 g svežega ali zamrznjenega graha

1 žlica mandljevih lističev
1 manjši strok česna

½ šopka sveže bazilike (15 g)
15 g parmezana

1 limona

150 g polnozrnatih špagetov
1 rezina prekajene slanine
olivno olje

1 večje jajce

100 g nemastnega navadnega jogurta


Priprava

1. Za testenine postavimo na ogenj lonec s soljeno vodo. Ko zavre, vanjo za samo 30 sekund potopimo cedilo z grahom in ga damo na stran, lonec pa pustimo na ognju. Mandlje na rahlo popražimo v suhi ponvi s premazom proti prijemanju na srednje močnem oglju, nato jih na drobno zmeljemo v multipraktiku. Medtem ko multipraktik še dela, olupimo in vržemo vanj česen, ščep soli, liste bazilike, nastrgan parmezan ter limonin sok. Zmeljemo v gladko omako, nato pulzno vmešamo še grah, da ohrani malce teksture.

2. Špagete skuhamo v loncu po navodilih na embalaži. Medtem zelo na tanko narežemo slanino in jo z 1 žličko olja in ščepom popra počasi popražimo v ponvi na srednje močnem ognju, da postane zlato rjava in hrustljava, nato pa jo s penovko prestavimo na papirnato kuhinjsko brisačko, da aromatična maščoba ostane v ponvi. V njej nato pogrejemo tri četrtine grahove omake.

3. V skledi z metlico dobro stepemo jajce in jogurt. Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in prihranimo skodelico vode od kuhanja, špagete pa takoj stresemo v ponev z grahom, dobro premešamo, zatem pa ponev odstavimo (to je zelo pomembno, saj bo v nasprotnem primeru jajce takoj zakrknilo, ko ga dodamo, česar pa ne želimo). V ponev vlijemo jajčno zmes in pretresamo ali mešamo, da zmes lepo oblije špagete, po potrebi razredčimo z vodo od kuhanja. Začinimo po okusu in postrežemo s preostalo grahovo omako na vrhu ter hrustljavo slanino. Morda je ta omaka manj kalorična od običajne, vendar je prav tako okusna!

JAMIE OLIVER NAMIGNE
Skromni grahci so vir devetih mikrohranil, še posebej bogati so s tiaminom oziroma vitaminom B1, ki pomaga srcu, da normalno deluje.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!