Nasveti

5 znakov, da ste na poti proti izgorelosti

T. N. S.
3. 6. 2023, 07.00
Deli članek:

Izgorelost je mlad pojem, ki smo ga spoznali vse prehitro in vse preveč množično. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ga imenuje »poklicni pojav« in zdi se vse bolj neločljivo povezans s sodobnim slogom življenja in dela.

Shutterstock
Ustavite izgorelost!

Kaj je izgorelost, verjetno ni več treba razlagati. Kako do nje pride, tudi že vrabci na strehi čivkajo. Tako, da smo predolgo preveč obremenjeni. Ne nujno telesno, predvsem umsko in čustveno. Če vas je premamil naslov tega članka, je zelo verjetno, da ste že kdaj hodili po robu izgorelosti.

Zanimivo je, da ljudje, kljub temu da dobro vejo, kaj pomeni izgorelost, pri sebi njenih znakov ne prepoznajo dovolj hitro ali pa sploh ne. Izgorelost je namreč veliko več kot le prehodni stres – označuje kopičenje napetosti, napora in brezupa, ki se nabira počasi in smo ga že navajeni. Prav zato je treba biti na znake, ki nas opozarjajo, da moramo izpreči, še toliko bolj pozoren.

Pozor!

1. Izčrpanost

Občutek psihične preobremenjenosti se lahko kaže v telesni izčrpanosti in utrujenosti. Že preprosta opravila, kot je na primer tuširanje ali kuhanje, se lahko zdijo obremenjujoča in močno odveč, medtem ko se zdi, da je dolg delovni dan nemogoče preživeti. Primanjkuje vam energije in z ničimer je ne morete dvigniti.

2. Občutki strahu in pomanjkanja motivacije

Izgorelost se pogosto kaže tudi z občutki tesnobe ali strahu, povezanih s službo, zlasti po nekaj prostih dneh. Pri izgorelosti lahko ugotovite, da je tudi po vikendu ali počitnicah vaša motivacija nizka. Odlaganje dela je še en ključni znak, da morda niste več sposobni opravljati zadolžitev v službi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!