Nasveti

Je vas pes alergičen na bolšjo slino?

Lara Jelen
26. 5. 2023, 09.00
Deli članek:

Ko opazimo, da se naš pes ali mačka praska, je diagnoza jasna. Največkrat so za to krive bolhe, krvosesne žuželke, ki pri naših hišnih ljubljenčkih povzročajo srbež in nelagodje. Ali veste, da je približno polovica psov alergičnih na bolšjo slino?

Shutterstock
Bolhe so navzoče pri psih in mačkah vse leto, vendar veterinarji opazijo več invazij ob večjih temperaturnih spremembah.

»Ob alergiji na bolšjo slino se psi in mačke na mestu ugriza močno grizejo in praskajo ter si s tem poškodujejo kožo. Ob močni okuženosti se lahko pojavi tudi slabokrvnost,« opozarja veterinar Rado Zajc z Veterinarske klinike Zajc & Co.

»Bolhe so poleg tega prenašalci nekaterih zajedavskih bolezni (npr. črevesne trakulje Dipylidium caninum), povzročitelja bolezni mačje praske Bartonelle helanselae ter bakterij Mikoplasma haemocanis in Micoplasma haemofelis, povzročiteljic resne bolezni, ki prizadene rdeče krvničke.«

Najbolj razširjena pri nas je mačja bolha

A naj vas ime ne zavede, saj brez zadržkov napada tudi pse. »Mačja bolha, Ctenocephalides felis, sesa kri pri psih in mačkah. Izjemoma lahko ugrizne tudi človeka, vendar se na ljudeh ne naseli trajno. Odrasle bolhe prebivajo na psih in mačkah, razvojne oblike (jajčeca, ličinke in bube) pa so v njihovi neposredni okolici. Živali se najpogosteje okužijo iz okolice na sprehodu ali na domačem dvorišču, tja jih pogosto zanesejo mačke, lahko pa tudi direktno od drugih živali. V bivalno okolje jih lahko prinese tudi človek.«

Domači test z belim papirjem in malo vode

»Bolhe so dva do tri milimetre veliki insekti, ki jih na živali opazimo s prostim očesom. Ker skačejo in so zelo hitre, jih lahko ob manjših invazijah tudi prezremo. Žive bolhe in njihove iztrebke najlažje zasledimo na križu, kjer se žival ne more očistiti. Da bi se prepričali, ali so med dlako bolšji iztrebki ali le smeti, je najbolje, da črne pike zmočimo na belem papirju. Če se črni iztrebek raztopi in papir obarva rdeče, gre zagotovo za bolšji iztrebek – sled bolhe,« pravi Zajc.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 21, 23. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!