Nasveti

Janina zdravniška linija: Težave s hrbtenico

Uredništvo
26. 5. 2023, 10.00
Deli članek:

Na vas se obračam zaradi boljšega razumevanja mojega stanja, vem, da pri moji starosti (63 letih) ni pričakovati popolnega delovanja telesa.

Dreamstime
fotografija je simbolična

"Pozdravljeni!
Ob novi Janini zdravniški liniji se mi je pokazala priložnost, da vas vprašam za mnenje glede mojih težav s hrbtenico, k vprašanju prilagam tudi izvid. Bolečine čutim najbolj v levi rami, v desni manj, občasno pa tudi v torakalnem delu. Pred dvema mesecema sem imela nekajkrat težave z ravnotežjem, kar je bilo videti nekako tako: nenadna izguba ravnotežja, vrtoglavice nisem zaznala, le noge in roke so nekako izgubljale moč, počutila sem se, kot da bom padla. Trajalo je približno minuto do dve. Težko opišem točno, vendar imam občutek, kot da to neravnotežje prihaja od hrbtenice.
Osebna zdravnica me je poslala na MR glave, izvid je v mejah normale, predpisala mi je zdravilo Betaserc, sedaj ga ne jemljem več, težava se odtlej ni ponovila. Izvid sem poslala tudi manualnemu terapevtu in komentiral  ga je takole: »Izvid opisuje zožitev kanala hrbtenice in iztisnjen likvorski prostor na nivoju C4C5.« Odsvetuje manualni tretma. Na vas se obračam zaradi boljšega razumevanja mojega stanja, vem, da pri moji starosti (63 letih) ni pričakovati popolnega delovanja telesa.
Zahvaljujem se za odgovor."
- Sandra

Jaka Koren
Alenka Höfferle Felc, fiziatrinja

Spoštovana gospa Sandra!

Ko ste o težavah z ravnotežjem pripovedovali svoji zdravnici, je po vašem opisu pomislila, da se lahko kaj dogaja v centralnem živčevju – v možganih, zato vas je poslala na MRI-pregled glave, in ta je bil v normalnih mejah.
Izguba ravnotežja se lahko pojavi, tudi če je okvarjen ravnotežni organ v notranjem ušesu. Zato vam je predpisala Betaserc, zdravilo, ki umirja tako imenovane periferne motnje ravnotežja. Domnevam, da ste zdravilo nehali jemati, ker se vam ni zdelo potrebno.

Oba ukrepa vaše zdravnice sta tako izključila težave z ravnotežjem. Če bi šlo za periferno okvaro, torej okvaro ravnotežnega organa, bi občutili tudi izrazito vrtoglavico. Ta izraz bolniki uporabljajo za opis različnih občutij: od omotičnosti do negotovosti pri hoji ali nenadne slabosti … A prava vrtoglavica je tista, ko se vse, kar nas obdaja, vrti okrog nas. Po mojih izkušnjah se to lahko pojavi po dlje  trajajočem stresnem obdobju  z večjimi napori, ki nas tudi psihično obremenjujejo. A vi pravite, da nimate oziroma niste imeli vrtoglavic. Omenjate pa motnjo ravnotežja v rokah in nogah.
Ravnotežje zajema celotno telo, ne le nog in/ali rok. Morda je pri vas šlo za trenutno šibkost  v rokah in nogah, morda za hipno ohromelost ali motnjo koordinacije. O tem lahko le ugibam. Mislim, da je potemtakem šibkost še najbliže vašemu opisu. Zakaj se pojavi? Pri tem je najpomembnejši podatek, ki ga je zapisal radiolog, in sicer da je »hrbtenjača na vseh nivojih normalnega signala in da ni videti znakov mielopatije«. To pomeni, da ni razloga za skrb, da gre nemara za kakšno nevrološko bolezen, in da si lahko oddahnete.

Radiološki izvid

V radiološkem izvidu hrbtenice so opisane blage do zmerne protruzije diskusov, to je izbočenje medvretenčnih ploščic; z leti vezivno tkivo (v tem primeru fibrozni obroč, ki obdaja osrednji del medvretenčne ploščice) začne nekoliko popuščati, zato izbočenje, a v vašem primeru ni videti kakšnih izrazitih utesnitev, ki bi pritiskale na hrbtenjačo ali iz nje izhajajoče živčne korenine. Bolečine, ki jih bolj občutite v levi rami, nekoliko tudi v desni, bi sicer lahko pripisali »zmerni zožitvi levega in blagi zožitvi desnega intervertebralnega foramna (to je medvretenčne odprtine, skozi katere izhajajo korenine spinalnih živcev) na nivoju C5-6, vendar brez fizikalnega (telesnega) pregleda ni mogoče izključiti lokalnih bolečin – torej bolečin, katerih vzrok je degenerativni proces v rami, ki se mi zdi v vašem primeru verjetnejši.

Na nivoju Th7-Th8, to je v spodnjem delu prsne hrbtenice, je sicer opisana hernija – zdrs medvretenčne ploščice, vendar je zmerna in torej le delno »štrli« v likvorski prostor, tako da je malo verjetno, da bi Vam povzročala kakšne omembe vredne težave.
Radiolog natančno opisuje prav vse podrobnosti, ki jih opazi, zato so ti izvidi navadno precej obširni, a to ne pomeni, da gre za motnje ali okvare, ki bi Vas morale zelo skrbeti. Spremembe se tudi ne ujemajo vselej s težavami, ki jih ima bolnik. Lahko se zgodi, da so zelo izrazite, pa bolnik nima težav ali obratno.

Kaj naj vam rečem za konec?

To, da lahko mirno spite. Ni videti, da bi se z vami dogajalo kaj hudega, da bi kaj zelo ogrožalo Vaše zdravje. S tem seveda nočem reči, da se podobne težave ne bodo še kdaj ponovile. Če bi se to večkrat dogajalo, bi bil smiseln pregled pri nevrologu. Sicer pa bo vaša zdravnica že presodila, kam vas je treba poslati. Bilo pa bi zelo narobe, če bi se zdaj zaskrbljeno opazovali in v strahu razmišljali, kaj neprijetnega se vam lahko še zgodi.
Tudi to, da vas vaš manualni terapevt ni hotel obravnavati, naj vas ne prestraši. Ravnal je pošteno, najbrž skladno s svojo usposobljenostjo. Pri starejših je namreč potrebno precej več previdnosti, ker tkiva niso več tako prožna kot pri mladih ljudeh in kosti so precej krhkejše. A to je edino, česar se morate pri svojih letih zavedati. Sicer pa ni nikakršnih ovir, da ne bi bili umsko in telesno dejavni, da ne bi telovadili, da ne bi hodili v naravo in s tem pridobivali boljše gibljivosti in krepkejših mišic ter se veselili življenja. Mladost je namreč v srcu in glavi, ne toliko v številu let. Leta naj pripomorejo le k modrosti, da bomo znali po pameti ravnati sami s sabo  in s svojim telesom ter se dostojanstveno starati.

Vse dobro Vam želim in Vas toplo pozdravljam,

mag. Alenka Höfferle Felc, dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine (fiziatrinja)

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!