Nasveti

Kmetije vabijo: pridi na pomoč, ostani čez noč

Lara Jelen
26. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

Na kmetiji je lepo, dodaten par rok pa vedno prav pride. V zameno za pomoč pri delu kmetije po vsem svetu ponujajo brezplačno prenočišče in hrano. Nekatere mladim, ki pridejo k njim, plačajo še žepnino.

Pexels
Dodaten par rok pa vedno prav pride.

Tovrstno preživljanje počitnic na kmetijah pri nas in po svetu imenujemo vufing. Ponudnike najdemo v mreži WOOF (imajo svojo spletno stran), gre za mednarodno izmenjavo, v katero so vključene tudi nekatere slovenske kmetije.

Ena izmed popularnejših destinacij za bivanje na kmetiji so Havaji, obiskati pa je mogoče vse kontinente in večino držav, od Madagaskarja in Egipta do Brazilije, Tajske in vsega, kar je vmes. Tudi Slovenijo preko vufinga obišče ogromno ljudi. Elena iz Belgije je, denimo, predlani obiskala domačijo Mokovec v Zrečah. Načrtovala je, da bo tam ostala dva tedna, ki pa sta se nato prevesila v pol leta. Življenje na domačiji opisuje kot čarobno, pravi, da je tam raj na Zemlji. Uživala je v dolgih sprehodih, se učila o vrtnarjenju, zeliščih, gradnji jurte in slamnate hiše, fermentaciji hrane, ekološkem življenju, izdelovanju lesenih žlic, makramejev ...

»Predvsem pa sem se naučila veliko o skupnem življenju z drugimi ljudmi, petju manter in kuhanju. Postali smo dobri prijatelji,« pravi. Domačija Mokovec poleg drugih prostovoljcev, ki so pri njih vedno dobrodošli, za letos pozno poleti in jeseni išče tudi dva prostovoljca, stara do 31 let, ki bi pri njih ostala dva meseca, v zameno za pomoč pa bosta poleg brezplačnega bivanja dobila žepnino, plačane potne stroške in dodatno izobraževanje.

Dobrodošli v Lokovcu 201

Na spletni domeni WOOF se predstavlja tudi par iz Bristola v zgodnjih štiridesetih, ki se je v Lokovcu odločil obnoviti staro kmečko hišo, obkroženo s prostranimi travniki in gozdovi. Kadar so v Sloveniji, letos bo to predvidoma julija in avgusta, s šestletno hčerko in dveletnim sinom živijo v bližnji jurti s prho in kompostnim straniščem na splakovanje. »Radi imamo dobro hrano in pijačo lokalnega izvora, radi kuhamo in spoznavamo nove ljudi. Imamo veliko dela,« se predstavijo. Namestitev za prostovoljce je možna v kmečki hiši ali v nedavno prenovljenem skednju. »V toplejšem vremenu ste lahko v našem petmetrskem zvončastem šotoru. V vsakem primeru boste imeli dobro vzmetnico in kakovostno posteljnino, dostop do vroče prhe in stranišč na splakovanje,« še omenita. Nas pa na fotografijah njunega posestva prevzameta še viseča mreža med drevesoma s pogledom na gozd in vroča lesena kad na drva, ki vabi na prosto ter prav tako ponuja čudovito doživetje in razglede.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 21, 23. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!