Nasveti

Katera živila ne sodijo v hladilnik?

jk
21. 5. 2023, 09.00
Deli članek:

Po opravljenih nakupih večino hrane rutinsko shranimo v hladilniku. A nekatera živila, ki jih uporabljamo skoraj vsakodnevno, tja ne sodijo. Veste, katera so to?

Thinkstock Photo
Preverite, katera živila ne sodijo v hladilnik.

Hladilnik je nesporno koristen pripomoček. A žal paradižniki, hranjeni na hladnem, izgubijo aromo. Enako velja za jagode in limone. Izberimo raje najhladnejši prostor v domu in tam namestimo košaro z limonami, saj je pomembno, da so na svežem zraku. Zelo narobe je, če limone hranimo v plastični vrečki. V njej bodo zagotovo začele kmalu plesneti. Jagode medtem lahko hranimo v hladilniku, a bodo okusnejše, če jih bomo vsaj eno uro pred zaužitjem prestavili na sobno temperaturo.

Tudi jajčevec ne mara hladilnika

Jajčevec in paradižnik sta odličen par, saj se njuna okusa v jedeh lepo dopolnjujeta. A nikar ju ne hranimo preblizu drug drugemu. Jajčevec je zelo občutljiv za etilen, ki ga izloča paradižnik, prav tako za njegovo hrambo ni potrebna nizka temperatura. Med 10 do 13 stopinjami je povsem dovolj, da ostanejo sveži vsaj teden dni.

Veliko občutljivejša sta grah in cvetača …

 … zato ju velja čim prej porabiti. Ko se na cvetači pojavijo temne lise, že plesni in ni več uporabna, saj lahko tovrstna plesen vsebuje strupene ter rakotvorne snovi. Zmotno je prepričanje, da je dovolj zgolj odrezati temne madeže, saj so nevidne spore plesni tudi v okolici madeža. Na plesen bodite pozorni tudi pri špargljih, ki so več dni čakali na uporabo v hladilniku.

Korenček zavijmo v papirnato servieto

Korenček po nakupu vzemimo iz embalaže, v katero je zapakiran za prodajo. Hranimo ga zavitega v krpo ali papirnato servieto in porabimo v tednu dni. Če operemo in očistimo vsak posamičen korenček ter ga hranimo vsakega posebej, naj bi se rok uporabnosti podaljšal na štiri tedne. (jk)

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!