Nasveti

Zelena lekarna: Žuželke napadajo

Sonja Grizila
22. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

Insekti vseh sort, tudi takšni, ki jih še nikoli nismo videli, nas znova obletavajo in nam grenijo življenje. Kaj storiti, če se nas lotijo brenclji, ose, sršeni, komarji, klopi …?

Shutterstock
Klop

Začnimo pri klopih, ki se jih upravičeno najbolj bojimo. Nikar ne mislimo, da so samo po gozdovih, tudi po travnikih se skrivajo. Pomaga, če se oblečemo tako, da je vse telo pokrito, hlače pa tičijo v obutvi, seveda pa to ne pomeni, da klopi ne morejo do kože. Še ure in ure potem, ko pridemo s sprehoda, se sprehajajo po obleki in iščejo najprimernejši prostorček, kjer bi se ugnezdili. Jasno je torej, da se je pametno takoj preobleči in spraviti pod prho. Vrhnja oblačila pošteno stresimo, spodnja operimo. Če najdemo klopa, ga je treba čim prej celega spraviti iz kože. Operacija s pinceto se posreči, če najdemo klopa takoj, če pa je že temeljito vsesan v kožo, ga je bolje zadušiti s kapljico olja ali kreme, na koži jo pustimo dve minuti, nato klopa odstranimo z nežnimi krožnimi gibi. Čeprav zdravniki dušenje klopov odsvetujejo, je to edini način, da že vsesanega klopa dobimo celega iz kože. Še zmeraj nimamo cepiva proti boreliji (proti klopnemu meningitisu je), zato je najboljše opazovanje  kože, kjer je klop bil. Če se začne delati rdečina in se čez čas spremeni v kolobar, ki se širi (znotraj je svetel), se pri priči odpravimo k zdravniku, pa tudi manj tipične kožne spremembe mu pokažimo. Lahko pa se celo zgodi, da značilni kolobar je, klopa pa ni, ker je odpadel ali pa nas je pičila kakšna druga okužena žuželka. Borelijo je preprosto ozdraviti na začetku, težje pa potem, ko je zastarana.

Še preden se odpravimo v naravo, se namažimo ali napršimo s katerim od preparatov, ki jih prodajajo v lekarni in drogeriji. Pomagajo tudi eterična olja, ki odganjajo insekte, saj prikrivajo telesni vonj, ki jih privlači. Ni se treba mazati po vsem telesu, ampak predvsem tam, kjer se konča obleka, in na robovih nogavic. Insekte odganja tudi vonj po paradižniku – učinkuje, če se namažemo s paradižnikovim sokom, paradižnik v lončku na balkonu ali v koritu na oknu pa bo tudi sicer odganjal nadležne goste.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!