Nasveti

Kraljevska zelenjavna pita

Metka McCully Žigon
21. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

V Veliki Britaniji je navada, da ob kronanju novega kralja/kraljice postrežejo z jedjo, pripravljeno prav za to priložnost. Pokojna kraljica Elizabeta si je za jed svojega kronanja izbrala jed s piščancem. Za kronanje kralja Karla pa so pripravili zelenjavno pito (coronation quiche).

Shutterstock
Kraljevska zelenjavna pita

V medijih in po internetu so se seveda takoj vnele bitke in debate o primernosti te jedi, kar samo dokazuje, da je vsem ljudem nemogoče ugoditi in da vsi raje razpravljajo o nepomembnih stvareh kot pa o resnih in težkih problemih, ki pretresajo tudi Otok.

Profimedia
Za kronanje kralja Karla so pripravili zelenjavno pito.

Ker rada preizkušam nove recepte, sem se lotila priprave kraljevske pite. Navajam originalno recepturo, v oklepajih pa sem dodala svoje prilagoditve. Boba nisem dobila, zato sem uporabila zamrznjen grah. Testo je po originalni recepturi pripravljeno s svinjsko mastjo, ki pa je ne maram, zato sem uporabila le maslo. Pehtran, ki je presenetljiv dodatek k zelenjavni piti, zelo priporočam, saj da zanimiv in osvežilen okus, a kljub temu s količino ne pretiravajte, da ne prevlada v jedi.

Pod črto se meni in mojim zdi kraljevska pita prav okusna in jo bom zagotovo še večkrat pripravila, če imate radi zelenjavne jedi, priporočam, da jo preizkusite še sami.

Sestavine (za pekač premera 20 cm)

Testo

  • 125 g moke
  • 25 g masla (uporabila sem 50 g)
  • 25 g svinjske masti (nisem dala)
  • 2 žlici hladnega mleka
  • ščep soli

Nadev

  • 125 ml mleka
  • 175 ml sladke smetane (sama sem je dala 150 ml) 
  • 2 jajci 
  • 100 g ribanega sira
  • 180 g sveže špinače
  • 60 g boba (uporabila sem 80 g zamrznjenega graha)
  • 1 žlica svežega sesekljanega pehtrana
  • sol, poper po okusu

Priprava
1. Testo: moko, zmehčano maslo, sol in mleko dajte v skledo ter na hitro zgnetite v krhko testo. Pokrijte s krpo in pustite počivati v hladilniku pol ure. Nato testo razvaljajte in dajte v pomaščen pekač. Iz testa naj bo tudi rob v višini 2 cm. Dobro ga potisnemo ob dno in prebodemo z vilicami. Pečemo na 190 stopinjah Celzija od 10 do 15 minut.

2. Medtem pripravimo nadev. V skledi razžvrkljamo jajca, smetano, mleko in sesekljan pehtran. V ponvi na malce masla na hitro podušimo špinačo in grah. Odvečno vodo izparimo ali odcedimo.

3. Iz pečice vzamemo testo, nanj damo polovico ribanega sira, čez razporedimo zelenjavo in prelijemo z jajčno zmesjo, po vrhu potrosimo še preostali sir. Pečemo na 160 stopinjah Celzija 30 minut.

NAMIG: Postrežemo lahko toplo ali ohlajeno. Zraven se poda zelena solata.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!