Nasveti

Imamo v svojem domu dovolj svetlobe?

lj
20. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

Dan je vedno daljši, sonce nas spravlja v dobro voljo in nam daje več energije. A le, če nas lahko doseže.

Shutterstock
Voda, svež zrak in sončna svetloba so glavni dejavniki, ki jih potrebujemo vsi.

Raziskava Barometer zdravih domov, ki jo je izvedla skupina VELUX, je pokazala, da več kot 29 milijonov Evropejcev živi v domovih, kjer primanjkuje dnevne svetlobe, kar vodi v depresijo in težave s spanjem. V  pretemnih domovih živi tudi na deset tisoče Slovencev. Ste med njimi?

Voda, svež zrak in sončna svetloba so glavni dejavniki, ki jih potrebujemo vsi. Ni treba, da smo znanstveniki, da bi prepoznali učinke svežega zraka in dnevne svetlobe na vsa živa bitja. Če imamo v svojem domu rastline, lahko opazujemo, kako omenjena dejavnika vplivata nanje. Rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe, so postale izjemno priljubljene, kljub temu pa strokovnjaki poudarjajo, da za svoje preživetje, rast in razvoj potrebujejo vsaj zmerno svetlobo. Sadike lahko celo spremenijo barvo ali obliko, da preživijo neprijetne razmere, dokler ne najdejo prave količine sonca in kisika. Brez svetlobe in svežega zraka zagotovo propadejo in umrejo.

Shutterstock
Prepoznajmo govorico sobnih rastlin.

Kjer se dobro počutijo rastline, se dobro počutijo tudi ljudje

Tam, kjer uspevajo in cvetijo rastline, se bomo zelo verjetno počutili dobro tudi mi. Obsežna raziskava NASE je namreč pokazala, da lahko sobne rastline v 24 urah odstranijo iz zraka do 87 odstotkov toksinov. Poleg tega opazovanje zelenja in narave pomaga, da se počutimo bolj sproščene in umirjene, kar ugodno vpliva na naše vsakdanje razpoloženje.  Dejavniki, ki osrečujejo naše rastline, osrečijo tudi nas. Šestletna študija, ki je zajela šestnajst tisoč ljudi, je pokazala, da ima dnevna svetloba od vseh vremenskih dejavnikov največji vpliv na naše razpoloženje in zaznan stres. Skrb vzbujajoč podatek pa je dala raziskava Barometer zdravih domov, in sicer da kar 85.000 Slovencev meni, da živi v pretemnem domu brez zadostne dnevne svetlobe. Pretemen dom lahko neposredno vpliva na razpoloženje in počutje ter vodi v depresijo. Dnevna svetloba medtem izboljšuje razpoloženje, ublaži simptome depresije in anksioznosti, ne glede na to, ali smo na prostem in uživamo na spomladanskem soncu ali v svojem domu.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!