Nasveti

Osvežilen sirup iz rabarbare in jagod

Metka McCully Žigon
15. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

Rabarbarin sirup je zelo prijeten in osvežilen. Da bo lepe rožnate barve, sem v recepturo dodala prgišče svežih zrelih jagod. Lahko pa uporabimo še druge rastline in zelišča, kot na primer meto, bezgove cvetove, ingver, cvetne lističe vrtnic … prav okusen pa je ta sirup tudi samo z rabarbaro, če nočemo komplicirati. Recept: METKA MCCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Osvežilni sirup iz rabarbare in jagod.

Rabarbara deluje rahlo diuretično in odvajalno in vsebuje veliko vitamina C. Uporabni so samo listni peclji. Listi so sicer lepi, veliki, a jih za uživanje ne priporočajo, ker vsebujejo preveč oksalne kisline, ki nam v večjih količinah škoduje. Uživanje rabarbare je priporočljivo, a biti moramo zmerni.

Sestavine

·         1 kg očiščenih rabarbarinih listnih pecljev

·         1 kg sladkorja

·         1 l vode

·         1 bio limona

·         1 prgišče (pol skodelice) zrelih jagod

·         1 čajna žlička citronske kisline

Priprava
1. Listne peclje umijemo, očistimo in grobo narežemo. Jagode očistimo, umijemo in vsaj razpolovimo. Limono skupaj z lupino zrežemo na kolobarje. Damo v ustrezno posodo, dodamo sladkor ter prilijemo vodo. Vse skupaj počasi kuhamo od 15 do 20 minut.

2. Precedimo in dodamo citronsko kislino (lahko jo tudi izpustimo). Precejeni sok oziroma sirup ponovno zavremo in polnimo v vroče stekleničke, če ga želimo ohraniti za dlje časa. Tako pripravljen sirup se obdrži več kot eno leto. Če pa vemo, da ga bomo porabili v kratkem času, recimo v dveh tednih, ga ni treba ponovno zavreti, spravimo ga le v čiste steklenice in hranimo v hladilniku. Sirup sproti redčimo z vodo po okusu, približno tako kot bezgov sirup.

Recept je objavljen v reviji Jana, št. 19, 09.05.2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!