Nasveti

Prijatelji na vrtu: S katerimi sosedi se zelenjava najbolje ujema?

Lara Jelen
12. 5. 2023, 11.00
Deli članek:

Naš vrt postaja vedno polnejši, nevarnost za pozebo, upamo, je mimo, zato lahko zdaj vanj dodamo še vse, kar manjka. Namenimo nekaj pozornosti dobrim sosedom, ki se bodo med sabo ščitili in spodbujali v rasti. Pri društvu Ajda so letos posodobili seznam, s katerimi sosedi se določena zelenjava in zelišča najbolje ujemajo. Tekst: LARA JELEN foto: SANJA LONČAR in SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Kakšne sosede pašejo blitvi?

Blitva ima zelo rada za soseda ohrovt, brokoli, cvetačo, redkev, fižol, grah, kolerabico, korenček, solato in zelje. Od zelišč se zelo lepo ujame z drobnjakom, baziliko, žametnico, ognjičem in kapucinko. Raje pa je ne kombinirajte z rdečo peso in špinačo.

2 Sanja Lončar v svojem vrtu prisega na mešane posevke. Kot ena izmed uspešnic se je pri njej izkazala kombinacija solat na robovih, zraven njih posadi dve vrsti gomoljne zelene, po sredini pa plodovke, papriko ali paradižnik, ki se v tej družbi dobro počutijo. Pod paradižniki obvezno pridejo še bazilike.

Shutterstock
Buče in bučke se odlično razumejo z bobom, čebulo, fižolom, grahom, paradižnikom, sladko koruzo, sladkim komarčkom in špinačo.

3 Tudi krompir in fižol sta zelo uspešna kombinacija, iz izkušenj pove Sanja Lončar. Na gredah, ki so obrnjene proti jugu, damo visok fižol na severno stran, krompir je pred njimi. Na drugo gredo zraven lahko damo papriko in rdečo peso, predlaga.

4 Buče in bučke se odlično razumejo z bobom, čebulo, fižolom, grahom, paradižnikom, sladko koruzo, sladkim komarčkom in špinačo. Od zelišč je v njihovo bližino najbolje posaditi meto, baziliko, borago, ognjič in kapucinke. Za njene slabe sosede so se izkazale kumare, krompir, žajbelj in timijan.

5 Če bomo upoštevali princip dobrih sosedov na vrtu, bo naš pridelek večji, škodljivcev pa bo manj.

6 Korenček je zadovoljen v družbi blitve, čebule, črne redkve, drobnjaka, kreše, pora, radiča, redkvice, česna, solate, graha, zelja, kolerabe, pora, boba, špinače, kopra, gorjušice, majarona, mete, ognjiča, lana, drobnjaka, koriandra, rožmarina, žajblja, črnega korena in pelina. Najmanj mu ustreza sosedstvo s peteršiljem, rdečo peso in janežem.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.

Shutterstock
Pod paradižniki so obvezno bazilike.