Nasveti

Zdravilne vrtnice damaščanke

Biba Jamnik Vidic
11. 5. 2023, 11.00
Deli članek:

'Raziskave v zadnjih letih so potrdile, da imajo vrtnice damaščanke izmerjeno najvišjo biofrekvenco med vsemi cvetočimi rastlinami na Zemlji,' pojasnjuje Katja Kogej, predsednica goriškega društva ljubiteljic vrtnic.

Šimen Zupančič
Katja Kogej, predsednica Goriškega društva ljubiteljic vrtnic

Pisalo se je leto 1817, ko sta se na otoku Île de Bourbon (zdaj Réunion) naključno skrižala kitajski šipek Old Blush in evropska damaščanska lepotica Quatre saison. Ko so križanca prenesli v Francijo, se je leta 1819 rodila vrtnica  z imenom Rose Edouard. Iz nje so francoski vrtnarji vzgojili 1.500 vrtnic burbonk. Potomko te vrtnice lahko do 21. maja občudujete tudi na vrtu frančiškanskega samostana v Kostanjevici nad Novo Gorico. Med 27. aprilom in 21. majem v Novi Gorici namreč poteka 18. festival vrtnic.

Šimen Zupančič
Zephirine Droughin, vrtnica brez trnov.

Mi smo festival obiskali 29. aprila in bili presenečeni, ko ob enajstih dopoldne, ko vrtnice najlepše dišijo, v zraku nismo zaznali njihovih omamnih vonjav. »Narave se ne da napovedovati, tako da vrtnice letos malce zamujajo s cvetenjem,« je povedala Katja Kogej, predsednica goriškega društva ljubiteljic vrtnic. Vseeno smo prišli na svoj račun, ko smo opazovali nekaj pogumnih lepotic, ki so že odprle svoje cvetove.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.

Šimen Zupančič
Blairii N2, ki lahko zraste več deset metrov v višino, je s tisoči dišečih cvetov nežno roza barve kraljica parka.

Program Festivala vrtnic (27. april–21. maj)

Vrt je za ogled odprt vsak dan od 10. do 17. ure, voden ogled zbirke vrtnic je vsak dan ob 11. uri, razen v primeru slabega vremena. Vstopnina za odrasle je štiri evre, otroci do 12. leta imajo vstop prost, za dijake, študente in upokojence je vstopnina tri evre. Med festivalom bodo tudi razstave, koncerti in delavnice: koncert glasbene skupine Bossa de Novo bo 13. maja, 17. maja bo v prostorih trgovine Zale & Pepe v Delpinovi ulici 18b pod vodstvom Katje Kogej potekala kulinarična delavnica, 20. maja pa bo na kmetiji Marinič v Vedrijanu v Goriških Brdih celodnevno doživetje med vrtnicami damaščankami. Mirjam Marinič, članica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, je s pomočjo preostalih članov uredila prvi nasad ekoloških vrtnic na Goriškem za kulinarično oziroma zdravilsko rabo. Udeleženci bodo ta dan obirali cvetne lističe damaščank, jih destilirali, sodelovali v kuharski delavnici, degustirali številne izdelke z vrtnicami in o njih predvsem veliko izvedeli.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!