Nasveti

Pomladna juha, polna vitaminov

Metka McCully Žigon
30. 4. 2023, 08.00
Posodobljeno: 30. 4. 2023, 12.02
Deli članek:

V tej zeleni juhi kombiniramo vrtno zelenjavo in divja zelišča, ki so še posebej bogata z vitamini in minerali. Kdor jih nima možnosti nabrati, lahko namesto njih uporabi liste mlade špinače. Juho lahko postrežemo za glavno jed. V tem primeru, da ne bo kdo lačen šel od mize, dodamo zraven krostine z mladim kozjim sirom. Recept: METKA MCCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Pomladna juha

Sestavine  

  • ½ pora 
  • skodelica mladega ali zamrznjenega graha
  • ¼ glave brokolija
  • dve pesti divjih zelišč: koprivni vršički, trpotec, grenkuljica, kurja črevca, kakšen vršiček divjih špargljev (lahko tudi gojenih) – damo vsakega malo, da noben okus ne prevlada
  • nekaj rezin slanine ali prekajene gnjati
  • 4 žlice smetane (kislo ali sladko, po okusu)
  • 2 l vode
  • sol, poper po okusu

Priprava
1. Slanino ali gnjat zrežemo na majhne kocke in prepražimo v loncu, v katerem bomo kuhali juho. Ko so lepo popečeni, jih odložimo na krožnik.

2. V lonec damo malo masla ali olivnega olja, sesekljan por in ga nekaj minut dušimo. Priložimo še na grobo narezana divja zelišča, grah in brokoli. Malo popražimo, nato zalijemo z vodo in kuhamo 15 minut.

3. Dodamo smetano in po okusu začinimo. Kuhamo še 5 minut, nato s paličnim mešalnikom vse zmiksamo v gladko, kremno juho. Razdelimo na krožnike in dodamo popečeno slanino. Če želite, lahko dodate malo kisle smetane in sesekljanih svežih zelišč ali peteršilja za okras. Izvrstno se prileže tudi meta, a je morate dodati malo, ker ima tako močno aromo.

Popečeni kruhki s kozjim sirom

Sestavine

  • 1 francoska štruca
  • 120 g mladega kozjega sira

Priprava: kruh zrežite poševno na tanke rezine, lepo zlato jih popecite v opekaču za kruh ali pečici. Namažite jih s kozjim sirom in postrezite k juhi.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!