Nasveti

Nova raziskava: Probiotik, ki pomaga ublažiti izbruhe putike

T. N. S.
1. 5. 2023, 06.00
Deli članek:

Napad uričnega artritisa, protina ali putike, kot mu tudi rečemo, se zgodi nenadno in zelo močno boli. Bolniki opisujejo neznosne bolečine v sklepih, najpogosteje v palcih na nogah, kolenih in gležnjih, ter okorelost in otekanje.

Profimedia
Glavni povzročitelj putike je sečna kislina.

Gre za akutno vnetje sklepa, ki sčasoma lahko napreduje v kronično. Vzrok zanj je visoka raven sečne kisline v krvi. Če ledvice ne morejo v celoti odstraniti odvečne sečne kisline iz telesa, se ta lahko kopiči v telesu in tvori igličaste kristale. Ti povzročajo vnetje, kar povzroča bolečine v sklepih. Nalagajo se lahko tudi v drugih tkivih, na primer v ušesnem hrustancu, kitnih ovojnicah, sluznih vrečkah in ledvicah. S tem postopoma oslabijo delovanje ledvic, kar vodi v nastanek ledvičnih kamnov. Nekateri ljudje so genetsko bolj nagnjeni k putiki kot drugi, lahko pa jo povzročijo tudi bolezni, kot so azotemija in diuretična acidoza, krvotvorne bolezni ter luskavica. Napad putike je lahko posledica poškodbe, hudega stresa, operacije, jemanja zdravil in hrane. Včasih so putiko imenovali bolezen bogatih, saj jo lahko povzroči čezmerno pitje alkohola, uživanje mastnega mesa, drobovine, stročnic in perutnine; se pravi hrana, ki so si jo včasih lahko privoščili le bogati.

Nujno je treba paziti na prehrano

Putika ni šala, vam bo povedal vsakdo, ki je napad doživel. Teh pa ni malo. Prizadene nekje med odstotkom in dvema ljudi, praviloma moške nad 40 let, pa tudi ženske po menopavzi. Pogostost te bolezni zaradi nezdrave prehrane se je v zadnjih desetletjih v zahodnem svetu kar podvojila. Navkljub zdravilom, ki so na voljo, je pri putiki nujno treba prilagoditi tudi prehrano. In kadar boli, bi pojedel še žabo, da bi nehalo. Na srečo v take ukrepe ne bo treba.

Nova študija, objavljena v reviji Frontiers in Microbiology, je pokazala, da lahko pri putiki zelo pomaga probiotik. Raziskovalci z univerze Complutense v Madridu so odkrili takega, ki pomaga zmanjšati pogostost napadov putike in količino zdravil, ki jih mora človek jemati. Poleg tega je pri udeležencih študije ta probiotik izboljšal nekatere krvne parametre, povezane z oksidativnim stresom, poškodbo jeter in presnovnim sindromom. V študiji so raziskovalci preizkusili probiotik, imenovan Ligilactobacillus salivarius (L. salivarius), vrsto bakterije, ki običajno živi v prebavnem traktu telesa. Ugotovili so, da je od vseh njenih sevov najučinkovitejši L. salivarius CECT 30632. Pri udeležencih študije, ki so ga jemali šest mesecev, se je znatno znižalo tako število napadov putike kot količina zdravil za njeno zdravljenje, ki so jih porabili v tem času. To je pomembno odkritje, saj imajo ljudje, ki trpijo za putiko, pogosto tudi bolezni, kot so srčno-žilne, bolezni ledvic in jeter, ter zato uživajo tudi druga zdravila. Varna alternativa je torej dobrodošla.

Revmatične bolezni, kar je tudi putika, čedalje bolj povezujejo s črevesno mikrofloro, zato ugotovitev ni presenečenje. Je pa dobro vedeti, katero bakterijo iskati v probiotičnih živilih in prehranskih dodatkih, da si z njo pomagamo proti nadlogi, ki resno okrni kakovost življenja. Poleg tega je ta sev koristen tudi pri krepitvi imunskega sistema, za zdravje intimnih predelov in celo za povečanje plodnosti.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!