Nasveti

Iz babičine skrinje: Pita s koprivami

Metka McCully Žigon
23. 4. 2023, 10.56
Deli članek:

Mlade koprive so prava zakladnica vitaminov in mineralov. Za zelenjavo, če jim smemo reči zelenjava, saj jih navadno ne gojimo, temveč rastejo samoniklo, vsebujejo tudi presenetljivo veliko beljakovin – kar okrog šest odstotkov. Nabiramo mlade koprivne vršičke, ki vsebujejo največ hranil.

Shutterstock
Pita s koprivami

Saj veste, nabiramo jih z rokavicami. Pri pranju kopriv si sama pomagam z dvojimi vilicami. Koprivam navadno dodam še kakšno pest drugih zelišč, recimo trpotec, kurja črevca, šparglje, vendar z njimi ne pretiravamo, ker lahko dajo jedi malce grenek okus in neprijeten vonj. Priporočam, da dodamo malo sveže špinače, ki da jedi boljši okus, kot če jo pripravljamo le s koprivami in zelišči.

Sestavine

TESTO 

·         250 g moke 

·         40 g parmezana

·         ½ čajne žličke soli

·         140 g masla

·         1 jajce

·         2 žlici hladne vode

NADEV

·         700 g mladih kopriv in špinače (vsakega malo)

·         2 stroka česna

·         250 g skute

·         3 jajca

·         1 kisla smetana

·         200g fete

·         sol, poper, muškatni orešek

Priprava

1. Najprej naredimo testo. Moko, sol in nastrgan parmezan zmešamo. Dodamo zmehčano maslo in ga zdrobimo v moko. Zraven damo še jajce in malo hladne vode. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo lahko pustimo pol ure počivati v hladilniku. Sama sem ponavadi neučakana in ga kar takoj razvaljam.
2. Razvaljano testo damo na pomaščen pekač za torte premera 25 cm. S testom obložimo tudi rob pekača. Prebodemo ga z vilicami in pečemo na 190 stopinjah Celzija 20 minut.

3. Medtem pripravimo nadev. Koprive in špinačo očistimo ter operemo in na grobo zrežemo. V kozici na malce masla prepražimo česen ter podušimo špinačo in koprive. Ko oboje uvene, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi. V drugi skledi zmešamo skuto, kislo smetano in jajca. Vmešamo še koprive in špinačo.

4. Testo vzamemo iz pečice, namažemo z nadevom, poravnamo in potresemo z zdrobljeno feto (če je nimamo, lahko uporabimo običajen riban sir). Vse skupaj pečemo še od 35 do 45 minut.

NAMIG

Da bo pita še privlačnejša na pogled, jo okrasimo s pomladnimi cvetlicami: trobenticami, marjeticami in vijolicami.

 Še več slastnih receptov boste našli v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!