Nasveti

Pizookie: Recept za ogromen piškot

SANJA GAČNIK, kulinarični blog Lasanja (www.lasanja.si)
24. 4. 2023, 05.50
Deli članek:

Tale piškotek je ogromen. Resnično ogromen. V premer meri 24 cm in je že kot kakšna mala pica. Verjetno ga v Ameriki zato kličejo pizookie, se pravi mešanček med pico (pizza) in piškotom (cookie).

SANJA GAČNIK, kulinarični blog Lasanja (www.lasanja.si)
Pizookie

Ga pa ni mogoče razrezati na  trikotnike, ker ga serviramo še toplega, z veliko vaniljevega sladoleda, ki se zaradi toplote picapiškota začne topiti. Takrat vzamemo žlico in zajemamo s sredine – sladoled in piškot hkrati v velikem grižljaju. Nadvse okusnemu in zanimivemu ugrizu sledi zavijanje z očmi, ker je tako dobro, da ti roka kar sama sega po še. Vsaj tako se je zgodilo meni, ko sem po fotografiranju poskusila vse skupaj. Sem rekla, da bom samo probala. Mhm, probala, ja.

Testo za tale picopiškot je narejeno iz skrbno premišljenega razmerja vseh komponent. Veliko je masla zaradi boljšega okusa in ravno pravšnje teksture – ne premehke, ne preveč drobljive. V receptu je tudi rjavi sladkor, in sicer v kombinaciji z belim. Ker je pomembno, da picapiškot ostane mehek, smo uporabili obilico rjavega sladkorja, ki zaradi velike količine melase poskrbi za večjo vlažnost in posledično mehkejšo teksturo. Na koncu smo vmešali še veliiiiiikooo koščkov temne čokolade, ki se v pečici, v nasprotju s čokoladnimi solzami, stopijo. Svetujem vam, da se recepta držite in namesto rjavega sladkorja ne dajete belega, prav tako pa bo picapiškot boljši, če ga boste naredili s pravo čokolado in ne čokoladnimi solzami.

Sestavine

  • 200 g masla sobne temperature
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 50 g belega sladkorja
  • 2 jajci sobne temperature
  • 1 zvrhana ČŽ sode bikarbone
  • ½ ČŽ pecilnega praška
  • velik ščep soli
  • 1 ČŽ vaniljeve arome
  • 35 g mleka sobne temperature
  • 270–280 g drobno mlete kokosove moke
  • 200 g na koščke narezane temne čokolade
  • vaniljev sladoled in čokoladni preliv za serviranje

Priprava

1.  Poskrbimo, da so vse sestavine, s katerimi bomo delali, sobne temperature.

2.  V veliki skledi mešamo maslo 3–5 minut, da postane kremasto.

3.  Dodamo rjavi in beli sladkor ter mešamo še 2 minuti.

4.  Nato dodamo jajci, posamezno, in zmešamo. Dodamo še sodo bikarbono, pecilni, sol, vaniljo in mleko.

5.  Na koncu dodamo v zmes še presejano moko in na hitro združimo. Nikar ne gnetite preveč. Dodamo še koščke čokolade in testo postavimo v hladilnik za 1 uro.

6.  Pečico segrejemo na 190 stopinj.

7.  Okrogel pekač s premerom 24 cm namastimo z maslom. Maso enakomerno razporedimo po pekaču. Pečemo v vnaprej ogreti pečici 13–15 minut, da robovi pozlatijo, sredica pa je še mehka.

8.  Pustimo 15 minut, da se nekoliko ohladi, nato serviramo s sladoledom in čokoladnim prelivom. Zraven se dobro poda kozarec mleka.

NAMIG
To je čisto drugačen piškot, kot smo jih vajeni v Sloveniji. Zdi se mi, da drugače kot na zahodu, kjer težijo k mehkim in žvečljivim piškotom, v Sloveniji prisegamo na krhko piškotno pecivo. Malo spremembe torej ne bo škodilo, mar ne?

NASVET
Piškot dajte v pečico, ko ga nameravate servirati. Ne specite ga vnaprej, ker mora biti serviran topel, da se sladoled na njem začne topiti. Prav tako ga po peki ne puščajte predolgo v pečici, da ostane mlačen, sicer se bo izsušil in niti slučajno ne bo imel teksture, kot bi jo moral imeti. Po robovih hrustljavo, na sredini pa skoraj kot surovo – čeprav je pečen, brez skrbi!

Še več slastnih receptov boste našli v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!