Nasveti

Kaj počne svinec v moji čokoladi

Lara Jelen
17. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Potem ko že leta razpravljamo, kako problematična sta svinec in kadmij v zemlji, je neodvisna mednarodna organizacija Consumer Reports nedavno postregla s poročilom, da ti težki kovini morda prav v tem trenutku veselo jemo skupaj z našo najljubšo temno čokolado.

Shutterstock
A ameriški toksikolog Michael J. DiBartolomeis večini ljudi (razen nosečnic in otrok) ne svetuje, naj se odpovejo temni čokoladi. Svetuje le, da z njo ne pretiravajo.

Status najbolj zdrave izbire med sladkimi pregrehami je v hipu zbledel. In ne, pred težkimi kovinami vas ne ščiti nujno niti eko certifikat, so ugotovili. Naj vas potolažimo, ugotovitve veljajo za  Ameriko, a ker so se med čokoladami s presežkom kadmija in svinca znašle tudi nekatere znamke, ki jih prodajajo v Sloveniji, smo pri naših odgovornih institucijah preverili, kako je s tem.

»Po temni čokoladi posegamo predvsem zaradi njenih potencialnih koristi za zdravje, saj študije kažejo, da lahko njena bogata zaloga antioksidantov izboljša zdravje srca in druga stanja, ima pa tudi relativno nizko raven sladkorja. V nedavni raziskavi ameriškega nacionalnega združenja slaščičarjev je več kot polovica ljudi temno čokolado opisala kot 'boljšo zame',« piše Kevin Loria, raziskovalni novinar pri Consumer Reports. Takoj zatem pa postreže s precej grenkim spoznanjem: »Znanstveniki revije Consumer Reports so nedavno izmerili količino težkih kovin v 28 tablicah temne čokolade, da bi ugotovili, kakšno tveganje predstavljajo. V vseh so zaznali kadmij in svinec.« Še enkrat, testirali so čokolade na ameriškem trgu, a nekaj znamk, ki so bile vključene v raziskavo, je priljubljenih tudi pri nas.

Shutterstock
Da svinec ne bi več zašel v čokolado, strokovnjaki predlagajo prilagoditve pri proizvodnji kakavovih zrn.

Temna stran čokolade

Če česa, si v svoji čokoladi zares ne želimo svinca in kadmija. »Stalna, dolgotrajna izpostavljenost že majhnim količinam težkih kovin lahko povzroči različne zdravstvene težave. Nevarnost je največja za nosečnice in majhne otroke, ker lahko kovine povzročijo razvojne težave, vplivajo na razvoj možganov in vodijo do nižjega inteligenčnega količnika. A pogosta izpostavljenost svincu tudi pri odraslih lahko povzroči težave z živčnim sistemom, hipertenzijo, slabše delovanje imunskega sistema ... Tudi če ne uživate pogosto čokolade, svinec in kadmij lahko najdemo v številnih drugih živilih, kot so sladki krompir, solata, špinača in korenje, majhne količine iz različnih virov pa lahko povzročijo nevarne ravni. Zato je pomembno, da omejite izpostavljenost, kadar lahko,« pravi Tunde Akinleye, raziskovalec varnosti hrane pri Consumer Reports in vodja testiranja čokolad.

Tveganja in koristi na tehtnici

»Sloves temne čokolade kot razmeroma zdrave poslastice izvira predvsem iz kakavovih delcev. Ti so polni flavanolov, antioksidantov, ki izboljšujejo delovanje krvnih žil, zmanjšajo vnetja in znižajo holesterol. Temna čokolada ima tudi manj sladkorja in več vlaknin kot mlečna čokolada ter vsebuje magnezij in kalij. Na žalost se v trdnih delcih kakava skrivajo tudi težke kovine, zlasti kadmij. Zaradi tega je težje uravnotežiti tveganja in koristi temne čokolade. Podobni pomisleki se lahko razširijo na izdelke iz kakava v prahu, kot so vroč kakav ter mešanice za piškote in kolače. Temna čokolada ima več težkih kovin kot mlečna, verjetno zaradi višje vsebnosti kakava. Uradne omejitve ni, vendar temne čokolade običajno vsebujejo vsaj 65 odstotkov kakava po teži,« pojasnjuje dr. Michael J. DiBartolomeis, toksikolog in nekdanji uradnik na kalifornijskem ministrstvu za javno zdravje, ki je raziskoval težke kovine v čokoladi. Mimogrede, kako te sploh zaidejo v hrano?! Raziskovalci so ugotovili, da kakavove rastline vsrkajo kadmij iz zemlje, pri čemer se kovina kopiči v kakavovih zrnih, ko drevo raste. Podobno težke kovine onesnažijo nekatera druga živila. Svinec medtem domnevno vstopi v igro med pridelavo kakavovih zrn, saj ga raziskovalci običajno odkrijejo na zunanji strani zrna. Med sušenjem na soncu se na njih nabere umazanija, polna svinca.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.