Nasveti

Veste, kako veliko lahko prihranite v industrijskih prodajalnah?

Renata Ucman
9. 2. 2023, 07.00
Deli članek:

Industrijske prodajalne domačih proizvajalcev so bile nekdaj izjemno dobro obiskane, saj so bili izdelki pri njih občutno cenejši kot pri trgovcih. Ob letošnjih vsakotedenskih podražitvah nas je zanimalo, ali se nakupi v tovarniških prodajalnah še vedno splačajo.

Shutterstock
Smo zaradi poplave tuje ponudbe na domače industrijske prodajalne nekoliko pozabili?

Alpina v Žireh, Emo Novum v Celju, Eti Kamnik, Ljubljanske mlekarne in Žito z Gorenjkino prodajalno Hlebček v Lescah so eni redkih, ki so jih ohranili. Določeno obutev lahko kupite do 70 odstotkov ceneje, emajlirano posodo tretje kakovosti z večinoma manjšimi lepotnimi napakami pa do pol ceneje in na kilogram. Etini izdelki so v povprečju le od 15 do 20 odstotkov cenejši, jabolčni kis v kisomatu pa stane le 0,55 evra za liter.

Pred desetletji so bile industrijske prodajalne slovenskih tovarn med najbolj priljubljenimi. V njih je bilo mogoče dobiti zelo ugodno izdelke z manjšimi ali večjimi napakami, pa izdelke na kilogram, denimo posodo, metrsko blago, volno in še marsikaj. Cenejši so bili izdelki iz že opuščenih kolekcij in ostanki od izvoza. Marsikdo se še spominja, kakšna nepopisna gneča je bila nekoč tam ob sobotnih dopoldnevih, ko so jih obiskali številni kupci iz bolj oddaljenih krajev.Smo zaradi poplave tuje ponudbe na domače industrijske prodajalne nekoliko pozabili?

»V Sloveniji imamo danes veliko manj proizvodnje in tudi manj industrijskih prodajaln kot nekoč. Manj je zanimanja, pa tudi ozaveščenosti kupcev o možnostih ugodnejših nakupov. A mnogi, ki v našo industrijsko prodajalno pridejo prvič, bolj naključno, so pogosto zelo pozitivno presenečeni,« pove Mitja Majcen, direktor Emo Novum, d. o. o., ki ima industrijsko prodajalno z dobro znano posodo z belimi pikami na Mariborski cesti v Celju.

Posoda na kilogram pol cenejša

»V naši industrijski prodajalni so kupcem na enem mestu na voljo vse kategorije in linije posode ter tudi vse dimenzije. Ob osnovnem programu, ki je v prodaji tudi pri nekaterih drugih trgovcih in v naši spletni trgovini, so na voljo tudi posebni emajlirani izdelki, kot so vedra, golide, menažne garniture, kotli, pomivalniki, lavorji, cedila, sklede ... Poleg tega pa tudi izvozni artikli, kompleten program težke črne posode Eterna, vse vrste, oblike in dimenzije pekačev ter še nekaj dopolnilnega programa, najrazličnejši lončki, džezvice in kozice. Zelo ugodno je mogoče kupiti posodo z napako, torej tretjega razreda, ki jo tehtamo in prodajamo na kilogram. Večinoma ima le manjše lepotne napake, cene pa so v primerjavi s prvim razredom nižje tudi do 50 odstotkov ali celo več. Na voljo so še izdelki s popustom zaradi odprodaje, popusti na garniture posod in posamezni redni izdelki v akciji,« našteva Mitja Majcen.

Shutterstock
Pred desetletji so bile industrijske prodajalne slovenskih tovarn med najbolj priljubljenimi.

Do 70-odstotni popusti na čevlje

»V industrijski prodajalni podjetja Alpina, d. o. o., se nakup vsekakor splača. Včasih se v njej najdejo izdelki po res nizkih cenah, ponudba pa je izjemno pestra. Kupite lahko vzorce in prototipe obutve, izdelke z manjšimi estetskimi napakami in obutev preteklih sezon. Popusti so kar do 70-odstotni! Občasno našim kupcem ponudimo dodatne popuste na celoten nakup, kar se občutno pozna v denarnici. Včasih se že v enem tednu spremeni velik del ponudbe, nekaj je ponujamo tudi v spletni prodajalni alpinashop.si pod zavihkom 'outlet'. Bodisi gre za zadnje pare bodisi obutev starejših sezon. Ugodnejša ponudba je na voljo tudi v naših preostalih treh diskontnih prodajalnah, na Jesenicah, v Krškem in Mariboru. Kotičke z zadnjimi pari obutve pa lahko kupci najdejo tako rekoč v vseh naših prodajalnah,« pojasnjuje Tina Poljanšek, vodja marketinga v podjetju Alpina, d. o. o., v Žireh.

»Kupci se danes dobro znajdejo. Pred obiskom naših rednih ali industrijske prodajalne si ponudbo ogledajo na spletu, kar spodbujamo. Vendar tam ne morejo najti vse ponudbe, ki je v naših industrijskih prodajalnah in diskontih, saj tam prodajamo tudi vzorce, zadnje pare in tako naprej. Kdor torej želi kupiti ugodno in kakovostno obutev, naj si vzame čas in nas obišče v Žireh ali v kakšni naši diskontni prodajalni,« še vabi Tina Poljanšek.

Jabolčni kis po 0,55 evra.

»Predvsem gostinci se v našo domačo prodajalno ETA Kamnik pripeljejo tudi iz oddaljenih regij; Ljubljančanom se splača priti k nam v Kamnik po nekoliko večji nakup. Naša prodajalna ima namreč zaradi marž in manjših stroškov logistike seveda ugodne cene, hkrati pa jo uporabljamo za odprodajo omejenih serij izdelkov in testiranje novih. Le v njej najdete vse izdelke naših znamk, to je več kot 350 izdelkov, po v povprečju od 15 do 20 odstotkov nižjih cenah. Vsak mesec imamo izdelke v znižanih ponudbah, na primer golaž in polenta, riž in omaka, 1+1 gratis. Med našimi najbolj priljubljenimi izdelki so pripravljene jedi za pogrevanje, ki so na voljo za samo dva evra! Tedensko zalogo, ki jo napolnimo ob sredah, običajno odprodamo v dveh dneh. Na voljo je tudi kisomat, kjer si lahko natočite kis v svojo embalažo, s čimer prispevate k manjši porabi plastične embalaže in obenem prihranite. Na primer, točeni alkoholni kis stane 0,45 evra na liter, jabolčni pa 0,55 evra na liter,« pove Tanja Ravnihar, poslovodja kamniške domače prodajalne podjetja ETA Kamnik, d. o. o. Zadnja leta zaznavajo občutno rast prometa. »Na www.natureta.si se splača vpisati med naše naslovnike, ki prejemajo elektronska obvestila o popustih v naši prodajalni. Izlet do Kamnika je še zanimivejši, če ga povežete z obiskom Velike planine in Arboretuma Volčji Potok.«

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 6, 07. 02. 2023.

revija Jana
V prodaji je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!