Nasveti

Da, tudi por je zdrav(ilen)

Metka McCully Žigon
2. 2. 2023, 10.00
Deli članek:

Por je izvrstna in vsestransko uporabna zelenjava. Je dobrega okusa, hkrati pa je zdravilen . Spada v družino lilijevk in je bližnji sorodnik čebule in česna, le da je bolj blagega in nežnega okusa. Med rezanjem se ne solzimo. Poznamo poletni in zimski por, ki z lahkoto prezimi na vrtu tudi v celinski Sloveniji.

revija Jana
Znani so blagodejni učinki uživanja pora na srce in ožilje.

ZDRAVILO

Por vsebuje žveplove spojine, tako kot čebula, ki pospešijo izločanje želodčnih in črevesnih žlez. Blagodejno vpliva na jetra in žolčnik ter preprečuje vnetje in gnitje v prebavilih. Vsebuje tudi vitamine A, C, E, B1, B2 in B6 ter minerale kalcij, kalij, fosfor, magnezij, železo, zdravilne v poru so tudi druge sestavine: folna kislina, sluzi, balastne snovi.

Por ima antibiotični učinek, znižuje krvni tlak, holesterol, krepi imunski sistem, preprečuje raka. Za zdravje je najbolje, da ga v vsakdanji prehrani uporabljamo čim pogosteje. Za blaženje revmatičnih težav, proti zgagi, za krepitev žil ga uživamo čim večkrat. Pri težavah z jetri in žolčem en dan v tednu jemo le kuhan por. Najbolje neslan, lahko pa ga poškropimo z malo limoninega soka.

Znani so blagodejni učinki uživanja pora na srce in ožilje. Pomaga uravnotežiti živčni sistem, spodbuja delovanje ledvic in učinkuje diuretično. Priporočajo ga pri revmatizmu, hujšanju in za razstrupljanje organizma. Čisti telo, obnavlja črevesno floro. Zavira razvoj črevesnih parazitov. Vode, v kateri smo kuhali por, nikoli ne zavrzimo, vedno jo popijmo – v bistvu je to porov čaj.

Por ugodno vpliva tudi na dihala. Ima veliko sluzi, ki pomagajo pri izkašljevanju. Priporočajo ga pri bronhitisu, prehladih, astmi in drugih pljučnih težavah.

revija Jana
Por ima antibiotični učinek, znižuje krvni tlak, holesterol, krepi imunski sistem, preprečuje raka.

Porov sirup proti kašlju

Sestavine:

-          1 por

-          ½ kg medu (najbolje žajbljev med)

-          1 skodelica mleka

Priprava: por očistimo, operemo in na drobno narežemo. Skuhamo ga v mleku (15 minut). Odstavimo, dodamo med in s paličnim mešalnikom ali z blenderjem zmešamo v gost sok – sirup. Hranimo ga v hladilniku. Po žličkah jemo večkrat na dan.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.