Nasveti

Ajurvedski vodnik za zimo

Lara Jelen
6. 2. 2023, 08.00
Deli članek:

Če vas zima pretirano utruja in že odštevate dneve do poletja, morda nečesa ne delate prav. Nekaj zelo koristnih nasvetov smo našli v rokovniku Ajurvedski vodnik 2023. Tekst: LARA JELEN

revija Jana
Bodite pozorni na to, kaj in kdaj pijete. Ob jedi se izogibajte hladnim pijačam, ki pogasijo prebavni ogenj.

Že res, da ljudje slabše prenašamo turobne dni z malo svetlobe, a če bomo pozimi upoštevali nekatere preproste ajurvedske nasvete, bomo nemara vsaj malo bolj vzljubili tudi ta letni čas. Predvsem pa bomo postali odpornejši in bolj vitalni.

Ajurvedski vodnik, ki je koledarsko prilagojen letošnjemu letu, so pripravili pri slovenski blagovni znamki prehranskih izdelkov MadhuraVita, ki sledi ajurvedskim načelom. Ustanoviteljico Rosano Sluga Štih je ajurvedski celostni pristop k zdravju, ki daje velik poudarek prehrani in življenjskemu slogu, tako pritegnil, da je opravila tečaj za ajurvedskega svetovalca na priznanem American institute of Vedic studies (Ameriškem inštitutu za vedske znanosti). Pridobljeno znanje je najprej vnesla v svoj vsakdan, pozneje pa na njem zasnovala linijo prehranskih izdelkov, ki združujejo slovensko kulinarično tradicijo in modrosti ajurvede. V Ajurvedskem vodniku poleg praktičnega koledarja svetuje o prehrani in življenjskem slogu v posameznem obdobju leta. Številni sezonski in ajurvedski nasveti ter priporočila so lahko zlata vredni za vse, ki bi se radi počutili bolje, a ne vedo točno, kako to doseči.

revija Jana
V ajurvedskem vodniku najdemo nakupovalne sezname za vsak letni čas.

Trije obroki na dan

»Ajurveda uči, da je za doseganje zdravja in vitalnosti treba živeti v skladu z naravnimi ritmi. Tem naj bosta prilagojena prehrana in življenjski slog. Dnevno priporoča tri glavne obroke, prigrizkom se je bolje izogniti. Tako med obroki mine dovolj časa, da se želodec izprazni in zagotovi optimalna prebava. K temu pripomoreta tudi kombiniranje živil po ajurvedsko in uporaba začimb. Paradižnik, s katerim sicer v nobenem letnem času naj ne bi pretiravali (nekaterim se celo priporoča, da ga povsem izključijo iz prehrane), bo postal lažje prebavljiv, če ga bomo kuhali z začimbami, kot so kumin, koriander, kurkuma, črni poper in gorčična semena. Tudi stročnice za lažjo prebavo kuhajmo s kuminom. Sveže sadje vedno jemo kot samostojen obrok. Kuhane in presne zelenjave pa ni priporočljivo jesti v istem obroku.« Zima je vsekakor čas za kuhano zelenjavo, solatam se v tem obdobju raje odpovejmo, saj slabijo našo prebavo. »Ajurveda sicer sama po sebi ne izključuje nobenega živila, vendar v osnovi priporoča lakto-vegetarijansko prehrano, saj jajca in meso vznemirjajo um, poleg tega so izredno težki za prebavo. Mlečni izdelki, predvsem maslo ghee (prekuhano maslo), po drugi strani veljajo za izredno hranljive in so zato pomemben del ajurvedske kuhinje, vendar vedno s primernimi začimbami, ki izboljšujejo prebavo in preprečujejo nastanek sluzi.«

NASVET

Ajurveda priporoča, da v obroku ne združujemo preveč različnih sestavin, saj to zahteva več različnih prebavnih encimov, kar obremenjuje prebavo.

Izognite se prenajedanju

Zima je čas doš vata in kapha – da bosta v ravnovesju, se priporoča, da imamo vzpostavljeno rutino, ki ji vestno sledimo. Vanjo naj bodo vključeni jutranja telovadba, tople kopeli in prisotnost v sedanjem trenutku. Izogibati se je treba prenajedanju, pa tudi surovi, mrzli in pretirano mastni ter sladki hrani. Kravje mleko, sir in skuta se odsvetujejo. Belo pšenično moko nadomestimo s pirino. To je čas tople, kuhane in hranljive hrane, toplih začimb (cimet, črni poper, galgant, gorčica, grško seno, ingver, kardamom, klinčki, komarček, koriander, kumin, kurkuma, muškatni orešček, sladka paprika, piment in žafran), ogrevalnih žit (ajda, koruza, kvinoja, pira, rjavi riž, riž basmati) in stročnic (fižola adzuki in mungo, leča), korenske in zelenolistne zelenjave (blitva, brokoli, cvetača, čebula, česen, gomoljna zelena, koleraba, korenje, koromač, krompir – obvezno mu odstranimo zelene dele!, ohrovt, pastinak, pesa, peteršilj, por, sladki krompir, špinača, toskanski ohrovt in zelje). Od sadja je pozimi najbolje jesti datlje, jabolka, mandarine, rozine in suho sadje, ne pozabimo pa niti na oreške in semena, kot so bučna semena, indijski oreščki, lešniki, mandlji, orehi in sončnična semena. Brez zadržkov lahko posegamo po kakovostnem bučnem in sončničnem olju, od mlečnih izdelkov pa bodo najboljša izbira maslo ghee, kefir in kozje mleko.

Pomembno je tudi, kako jemo

A tudi hrana, idealna za zimski čas, nam ne bo kaj dosti koristila, če ne bomo pozorni, kako jo jemo. »Okolje in naša čustva imajo prav tako velik vpliv na izkoristek zaužite hrane kot njena priprava. Za vzdrževanje zdravja in vitalnosti ajurveda med drugimi priporoča:

1. Jejte, kadar ste lačni. Ne, ker vam je dolgčas ali ker jedo tudi drugi.
2. Kadar jeste, bodite umirjeni in se povsem posvetite jedi. Vzemite si čas. Ne glejte televizije ali računalnika, prav tako ne jejte, kadar ste izrazito jezni, žalostni, napeti in vznemirjeni. Raje počakajte vsaj nekaj deset minut, da se čustvo umiri.
3. Bodite pozorni na to, kaj in kdaj pijete. Ob jedi se izogibajte hladnim pijačam, ki pogasijo prebavni ogenj. Iz istega razloga ni priporočljivo pitje neposredno pol ure po obroku.
4. Jejte vsaj tri ure, preden se odpravite spat. Tako bo imel želodec dovolj časa, da prebavi vso hrano, pa tudi vi boste bolje in lažje spali.
5. Izogibajte se postani in večkrat pregreti hrani, saj nima več življenjske energije oziroma prane.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.