Nasveti

Mlečni napitki za hladne dni

jk
6. 2. 2023, 07.00
Deli članek:

Zakaj bi se ustavili pri kakavu, beli kavi ali vroči čokoladi, ko pa lahko z mlekom ustvarimo še toliko drugih okusnih napitkov.

revija Jana
Matča latte s kardamomom

NAMIG

Namesto z mlekom lahko napitek pripravimo tudi z mandljevim, sojinim, ovsenim, riževim ali katerimkoli drugim rastlinskim mlekom.

Matča latte s kardamomom

Sestavine: 

1 žlička kardamoma v prahu, ½ žličke matče v prahu, ½ žličke mletih nageljnovih žbic, 200 ml mleka, 1 žlička agavinega sirupa ali medu.

Priprava: začimbe vmešamo v mleko in segrejemo v kozici. Nato osladimo z agavinim sirupom ali medom.

NAMIG

Kardamom spodbuja delovanje možganov, zato je odličen dodatek napitkom, kadar potrebujemo zbranost.

revija Jana
Zlato mleko

Zlato mleko

Sestavine: ½ žličke kurkume v prahu, ½ žličke ingverja v prahu, 200 ml mleka, žlička kokosovega ali rjavega sladkorja.

Priprava: zmešamo kurkumo in ingver, ju prelijemo z mlekom ter zavremo. Kuhamo le kratek čas, nato odstavimo in osladimo s kokosovim ali rjavim sladkorjem.

NAMIG

Zlato mleko je tradicionalni ajurvedski napitek, ki ga priporočajo za dober spanec, zato mu mnogi pravijo tudi lunino mleko.

revija Jana
Karamelni kavni napitek

Karamelni kavni napitek

Sestavine: 1/5 dcl ekspresa (kave po lastnem izboru), 2,5 dcl mleka, tri žlice karamelnega sirupa, žlica stepene smetane za povrh.

Priprava: v manjši kozici zmešajmo mleko in karamelni sirup ter kuhajmo 5 minut na srednjem ognju oziroma dokler se sirup povsem ne raztopi v mleku, ves čas pa intenzivno mešajmo, da se mleko čim bolj speni. Kavo zlijmo v večjo stekleno skodelico, dolijmo karamelno mleko in po želji na vrh dodajmo še stepeno smetano. Za dekoracijo lahko smetano prelijemo s kancem karamelnega sirupa. (jk)

NASVET

Mleko je bogato s kalcijem, ki krepi naše kosti. Odlična izbira je domače mleko bližnjega kmeta.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.