Nasveti

Je to vzrok sindroma kronične utrujenosti?

Tina Nika Snoj
6. 2. 2023, 06.00
Deli članek:

Covid-19 lahko povzroči, da se nekateri virusi, ki smo jih že premagali, ponovno aktivirajo in povzročijo pretiran odziv imunskega sistema. To odkritje je še posebej pomembno za ljudi s sindromom kronične utrujenosti, katere vzroka doslej nismo dobro poznali.

Profimedia
Utrujenost

Bolniki s sindromom kronične utrujenosti (SKU) so precej prezrta skupina. Ker ne vemo natančno, kaj bolezen povzroča in kako jo točno diagnosticirati, je tudi zdravljenje zgolj simptomatsko. Morda bodo to spremenili izsledki nove raziskave, ki je ugotavljala, kako lahko covid-19 zbudi speče viruse v našem telesu. To se lahko zgodi, tudi če smo bolezen preboleli v blagi obliki ali čisto brez simptomov, pravi študija, objavljena v reviji Frontiers in Immunology. Simptomi dolgotrajnega covida in SKU so si podobni. SKU zaznamujejo močna izčrpanost, ki jo spremljajo bolečine v mišicah in gripi podobna oslabelost. Med simptomi so tudi težave s koncentracijo in spominom, izguba občutka za ravnotežje, prebavne težave, motnje spanja in spremembe razpoloženja.

Pretiran odziv imunskega sistema

Raziskovalci z Univerze Linköping na Švedskem so želeli ugotoviti, ali covid zatre delovanje imunskega sistema in tako omogoči ponovno kroženje latentnih virusov. To bi lahko bil razlog za simptome, ki so pogosti tako pri SKU kot dolgotrajnem covidu. Že dolgo je znano, da lahko nekateri virusi herpesa, na primer, ostanejo v telesu v mirujočem stanju. Ti latentni virusi se lahko ponovno aktivirajo mnogo let pozneje in povzročijo nov izbruh bolezni.

Obsežno širjenje koronavirusa med pandemijo in s tem dovoljšnje število primerljivih bolnikov je raziskovalcem dalo edinstveno priložnost, da preučijo, ali je reaktivacija virusov tisti mehanizem, ki stoji za SKU. V študiji je sodelovalo petindevetdeset bolnikov z diagnozo SKU in 110 sicer zdravih kontrolnih oseb, ki so prebolele covid-19. V enem letu so jim štirikrat odvzeli vzorce krvi in ​​sline.Ko je okužba minila, so raziskovalci odkrili protitelesa, ki so dokazovala, da so bili trije latentni virusi močno reaktivirani. Eden od njih je bil virus herpesa, ki ga v sebi nosimo praktično vsi. Pri bolnikih s SKU je bil še posebej močno dejaven. Raziskovalec Anders Rosén je dogajanje opisal kot učinek domin: okužba z novim virusom SARS-CoV-2 lahko aktivira druge, latentne viruse v telesu, to pa povzroči verižno reakcijo, ki vodi v močno povečan imunski odziv. Za telo to ni dobra novica, saj lahko imunski sistem napade tkiva v telesu, kot so, denimo, živci. Prizadeti so tudi mitohondriji v celicah, ki proizvajajo energijo. Obe posledici sta bili pri udeležencih raziskave, ki so imeli diagnozo SKU, posebej močno izraženi. To kaže, da bi znal biti vzrok za razvoj SKU prav ta odziv, saj enako reakcijo povzročajo tudi patogeni, ki niso povezani s covidom. Pri bolnikih, ki trpijo za sindromom kronične utrujenosti, je torej najboljše zdravljenje krepitev imunskega sistema in uravnavanje njegovega odziva na viruse, ki ne sme biti premočan. Upati je, da bo zdaj, ko je znan vzrok za razvoj SKU, kmalu sledilo tudi uspešnejše zdravljenje.

Prispevek je objavljen v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.