Nasveti

Čokoladno pecivo Katarine Venturini

Sara Lipovšek
30. 1. 2023, 08.00
Deli članek:

Plesalka Katarina Venturini se v kuhinji vrti enako spretno kot na plesišču. Zelo rada pa pripravi preprosto čokoladno pecivo z mletimi mandlji. Izvolite recept!

revija Jana
Katarina Venturini

»Zelo rada kuham, moji bližnji me pohvalijo in pravijo, da sem specialist za sladko. Vendar pa mi vsakodnevno kuhanje ne gre dobro od rok, predvsem zaradi pomanjkanja časa, zato se poskušam malo znajti. Ali se povabim na kosilo k mami, ali skuham malo več in imam kosilo za dva dni, ali pa izberem kosilo iz bogate ponudbe v bližini plesne šole,« nam zaupa.

To pecivo je, pravi, odlična in hitro pripravljena sladica, kot zanalašč za razvajanje po nedeljskem kosilu. Obožuje ga, ker je priprava res preprosta, kolač pa nadvse okusen. »Ko sem ga pred leti prvič poskusila pri bratrančevi ženi Klari, me je povsem navdušil. Odtlej recept z veseljem delim z drugimi, kot ga je Klara z mano.«

Med kuhanjem zelo rada razmišlja o novih koreografijah ali o tem, kako bi plesalce kakšen korak še preprosteje naučila. »Ja, res je, kar malo poplesujem po kuhinji. Vsak teden namreč pripravim vsaj tri nove koreografije, ki jih potem veselo plešemo na naših vadbah solo salse,« omeni. V kuhinji se ji pogosto pridruži sin Mark ter z njo veselo tehta, meša in stepa. S še večjim navdušenjem pa nato gleda v pečico in preverja, kdaj bo pečeno. Recept bo še posebej navdušil vse tiste, ki se radi izognemo moki, saj je med sestavinami v kolaču ne bomo našli.

Osebni arhiv
Sladki recept Katarine Venturini.

Sestavine

- 300 g temne čokolade

- 6 jajc

- 200 g zmehčanega masla

- 200 g sladkorja v prahu

- 100 g mletih mandljev

- 0,3 dl češnjevega žganja

Za model

- 1 žlica masla

- 1 žlica kakava v prahu

Dodatek (po izbiri)

- limonina, pomarančna ali kumkvatova marmelada

- stepena smetana

- vaniljev sladoled

Priprava

1. Za pripravo potrebujemo zmehčano maslo. Najlažje ga zmehčamo tako, da ga vsaj eno uro pred pripravo vzamemo iz hladilnika.

2. Na kuhalnik pristavimo manjši lonec s približno pol litra vode. Nanj postavimo skledo, v katero nalomimo čokolado. Pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici. Čokolado počasi stopimo nad vodno kopeljo. Stopljeno odstavimo in z metlico dobro premešamo.

3. Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija. Jajca ubijemo ter v dve skledi previdno ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake skupaj z zmehčanim maslom in sladkorjem penasto umešamo. Dodamo mlete mandlje, češnjevo žganje in stopljeno čokolado. Vse skupaj dobro premešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga postopno, počasi in previdno vmešamo v čokoladno zmes.

4. Navaden oglat pekač (ali okrogel tortni model premera 26 cm) dobro namastimo z maslom in potresemo s kakavom v prahu. Vanj vlijemo pripravljeno maso in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v ogreti pečici od 50 do 60 minut. Z zobotrebcem na koncu preverimo, ali je sladica pečena. Nato vzamemo iz pečice in povsem ohladimo.

5. Ko se pecivo ohladi, narežemo na kocke, in preden postrežemo, vsaki rezini dodamo žličko limonine, pomarančne ali kumkvatove marmelade ter malo stepene smetane. Tako bo posladek še bolj sočen in svež. Če nam je ljubši sladoled, pa lahko zraven serviramo kepico vaniljevega sladoleda.

 Še več zanimivih vsebin si lahko preberete v reviji Jana, št. 4, 24. 01. 2023.