Nasveti

Goreče nevarnosti v naših domovih

Marija Šelek
27. 1. 2023, 07.00
Deli članek:

Električni skiroji, kolesa, kosilnice, telefoni, tablice – za vse te naprave potrebujemo litij-ionske baterije, ki so lahko v naših domovih tveganje za požar. Zato se moramo podučiti, kako z njimi pravilno ravnamo.

revija Jana
Za telefone potrebujemo litij-ionske baterije, ki so lahko v naših domovih tveganje za požar.

Zadnjih pet let se je po svetu izredno povečalo število požarov, povezanih s tovrstnimi baterijami. Gasilni aparat, požarna odeja in javljalnik dima bi morali biti v naših domovih nekaj običajnega.

Deponije gorijo tudi zaradi nepravilno odvrženih baterij – Nikar jih ne mečite v navadne smeti.

V Avstraliji je bilo v zadnjih 18 mesecih kar 450 požarov zaradi litij-ionskih baterij.

Tudi strokovnjake je porast teh požarov v svetu presenetil. »V Sloveniji nimamo tovrstne statistike, v Kanada pa so našteli petkrat več požarov, povezanih z baterijami, v ZDA pa v zadnjih petih letih trikrat več. Zaradi baterij je tudi približno 30 odstotkov več požarov na deponijah povsod po svetu. Saj se spomnite, da smo v zadnjem času tudi v Sloveniji imeli kar nekaj požarov na odpadih? Pogosto do njih prihaja tudi zaradi litij-ionskih baterij, pri reciklaži katerih smo prevečkrat površni in jih odvržemo med navadne odpadke. Te potem na odpadih zmeljejo, in ko takšno baterijo poškoduješ, predstavlja požarno tveganje,« nam je pojasnil dr. Aleš Jug, podpredsednik za požarno preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije.

Opozarja, da moramo ločiti izdelke, kot so motorna kolesa in avtomobili, ki so zelo regulirani in za katere velja čedalje več varnostnih standardov, in veliko bolj problematične skiroje in elektronske rolke (hoverboarde), pri katerih gre večinoma za proizvode slabše kakovosti.

»Problem je tudi, da ljudje kupijo nov polnilnik ali novo baterijo za električno kolo, pa ni najbolj kompatibilna z našo napravo. Tudi to je lahko vzrok za požar, zato bodite pri nakupu res pazljivi – pri proizvajalcih se dobro podučite, kateri polnilniki oziroma baterije so primerni za njihov izdelek.«

Shutterstock
V Avstraliji je bilo v zadnjih 18 mesecih kar 450 požarov zaradi litij-ionskih baterij.

V blokih prepovedano polnjenje?

Tveganje prinašajo predvsem poškodovane baterije, zato je treba z električnimi skiroji, ki jih že otroci brezskrbno upravljajo, zelo pazljivo ravnati. Če se zgodi kakršnakoli mehanska poškodba, predvsem na bateriji ali okoli nje (da je stisnjena, prebodena ...), lahko nastane problem – tudi požar.

Električnih skirojev je v mestih vsako leto več, torej je že v vsaki večstanovanjski zgradbi kakšen. Bi nas to moralo skrbeti? »Po svetu že sprejemajo stroge ukrepe, na primer v New Yorku, kjer so razmišljali o tem, da bi prepovedali polnjenje baterij električnih koles in skirojev na hodnikih blokov ter določili prostor v bloku, ki bi bil požarno ločen in bi ga uporabljali kot polnilnico za električna prevozna sredstva. Zelo veliko dostavljavcev hrane na dom uporablja prav električna kolesa, poškodujejo se baterije in pri množični uporabi teh koles se kažejo tveganja.«

Zato velja upoštevati splošno priporočilo, da tovrstne naprave polnimo vsaj meter in pol stran od drugih gorljivih snovi, še bolje pa je, da v tak prostor namestimo javljalnik dima. Gre za poceni napravo (15 evrov), dostopno v tehničnih trgovinah, ki vas lahko obvaruje najhujšega. »Baterije, preden zagorijo, tvorijo veliko dima (govorimo o toplotnem pobegu baterije). Če kolo polnimo na hodniku stanovanjskega bloka in se iz baterije začne kaditi, povzročimo zmanjšano vidljivost, to pa vpliva na evakuacijo.« Zato bi morali stanovalce tudi pri nas opozarjati, da električnih skirojev in koles ne bi smeli polniti na hodnikih blokov.

revija Jana
Gasilni aparat, požarna odeja in javljalnik dima bi morali biti v naših domovih nekaj običajnega.

Bodite pripravljeni

Z javljalnikom dima in gasilnim aparatom bi nekako morali biti precej varni oziroma pripravljeni na take nesreče. »Baterijo oziroma napravo je treba ob vžigu najprej izklopiti iz električnega omrežja, ob čemer najprej poskrbite za svojo varnost, umaknite druge gorljive stvari, saj baterije večinoma gorijo zelo intenzivno. Pri gašenju uporabimo gasilni aparat, obstajajo tudi namenski za gašenje litij-ionskih baterij, najbolj univerzalna pa je še vedno voda: s kleščami primemo gorečo napravo, jo potopimo v lonec z vodo in odnesemo ven. Skiroja seveda ne moremo potopiti v vodo, lahko pa uporabimo še druga priročna gasilna sredstva, kot so pesek, zemlja, cement ... Tudi požarno odejo je dobro imeti doma. Paziti moramo na dim, ki se sprošča, in čim prej poklicati na 112. Čeprav to številko vedno znova ponavljamo, ugotavljamo, da se je ljudje v stresu in paniki večkrat ne morejo spomniti,« razlaga gasilec Anže Bitenc, ki pri Gasilski zvezi Ljubljana skrbi za usposabljanja.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 4, 24. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.