Nasveti

Slavni recept: Kaša s hladnim smutijem

Lara Jelen
23. 1. 2023, 06.30
Deli članek:

Morda bo recept pomagal še kateri mamici, ki jo skrbi, ker otrok nerad je, ima pa rad sladoled. Hkrati je lahko to odličen zajtrk ali obrok pred vadbo.

revija Jana
Kaša s smutijem

Nana Milčinski pravi, da tole ni ravno njen najljubši recept, saj ima raje slano, ga pa neskončno obožujejo vsi doma, še posebej njen sin, za katerega je to edina polnovredna in uravnotežena jed na svetu, ki jo zmaže do čiste sklede.

Sestavine

rastlinsko mleko ali voda

ovseni kosmiči ali prosena kaša

ščepec soli

kakav v prahu

čokoladni veganski proteini v prahu (po želji)

malo javorjevega sirupa

malo datljev

lahko tudi zmleta lanena semena, maca v prahu in mleti oreški

zamrznjeno mešano jagodičevje

banana

avokado

malo špinače

revija Jana
Nana Milčinski

Priprava

1. Najprej se lotimo kaše: v rastlinskem mleku ali vodi skuhamo ovsene kosmiče (lahko tudi proseno kašo, fonio (afriško starodavno žito) ali druge kosmiče po želji) in jim dodamo, kar imamo radi. Nana doda ščepec soli, kakavov prah, čokoladne veganske proteine v prahu, malo javorjevega sirupa in malo narezanih datljev (lahko tudi zmleta lanena semena, maco v prahu, mlete oreške ...). Po želji dodajamo vodo in ves čas mešamo.

 2. Sedaj pripravimo hladen smuti: zamrznjeno mešano jagodičevje, banano, avokado, malo špinače in rastlinsko mleko ali vodo do gladkega zmiksamo.

 3. Toplo kašo razporedimo na eno stran skledice, hladen smuti pa na drugo. Čez lahko damo še žlico namaza iz oreškov (tisti, ki so bolj za slano, naj izberejo kikirikijevo maslo, drugi kak lešnikov namaz), malo granole in sveže sadje po izbiri. Hitro postrežemo, da ohranimo toplo-hladno izkušnjo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.