Nasveti

Doma narejeni odstranjevalci ličil

jk
7. 11. 2022, 22.06
Posodobljeno: 7. 11. 2022, 22.12
Deli članek:

Večerna rutina odstranjevanja ličil je namenjena temu, da z obraza skupaj z ličili očistimo še različne kemikalije, ki so sestavni del ličil. A kaj, ko tudi odstranjevalci ličil pogosto vsebujejo alkohol, dišave in razne konzervanse. Izognimo se nepotrebnim sestavinam in si ga izdelajmo sami.

Revija Jana
Samo najboljše za kožo. Izdelajte sami odstranjevalce ličil.

Medena maska

Če imamo težave s pusto kožo in jo hočemo nekoliko poživiti, uporabimo med, saj poskrbi tako za odstranjevanje ličil kot za odstranitev odmrlih celic s kožne povrhnjice. Medena maska ima antibakterijski učinek, zaradi česar je idealna sestavina za nego aknaste kože.

Potrebujemo: žličko tekočega medu

Uporaba: Vtrimo med s krožnimi masažnimi gibi v kožo na obrazu, počakajmo 5–10 minut, nato pa sperimo z mlačno vodo.

Oljni odstranjevalec ličil

Zdi se protislovno, vendar so za nego mastne kože olja lahko povsem primerna. Z uporabo prave oljne mešanice s kože odstranimo odvečno maščobo, prav tako pa jo lahko uporabimo za nego drugih tipov kože, pri čemer količino prilagodimo glede na posebnost kože (za suho kožo dodajmo malo manj ricinusovega olja in malo več oljčnega).

Potrebujemo: 1 žličko ricinusovega olja, 2 žlički oljčnega olja, stekleničko ali posodico za mešanje in hrambo

Uporaba: ko zmešamo obe vrsti olja, nanesemo mešanico na kožo. Pustimo delovati 1–2 minuti, nato na obraz položimo mokro in ogreto brisačo, ki pa ne sme biti prevroča. Brisačo pustimo na obrazu eno minuto, nato z njo obrišemo obraz. Ni treba, da temeljito odstranimo vse olje, saj ga bo koža vpila.

 Kombinacija z rožno vodo

Kombinacija rožne vode (hidrolat vrtnice) in jojobinega olja je primerna za nego vseh tipov kože, še posebno pa za suho. Jojobino olje vsebuje protivnetne učinkovine in antioksidante, rožna voda pa kožo osveži ter ji da blag rožnat vonj.

Potrebujemo: jojobino olje in rožno vodo v razmerju 50 : 50 ter stekleničko za mešanje in hranjenje.

Uporaba: obe sestavini vlijemo v stekleničko, zapremo in temeljito pretresemo. Kosem vate napojimo z mešanico ter nanesemo na obraz. Nato vzamemo čisto in suho brisačo, s katero nežno odstranimo oljno mešanico, z njo vred pa tudi ostanke ličil.

Kokosovo olje, alternativa za čistilno mleko

Seveda nam kdaj tudi zmanjka časa za pripravo doma narejenih mešanic za odstranjevanje ličil. Takrat lahko uporabimo alternativo, ki jo najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. To je kokosovo olje, ki je dokazano koristno za nego kože, saj blaži vnetja in lajša infekcije. Koži zagotavlja globinsko navlaženost, kar je nadvse koristno pri negi suhe kože. Po negi s kokosovim oljem je ta mehka in voljna ter dobro hidrirana, vendar lahko ob prepogosti rabi povzroča mašenje por. Ličila s kokosovim oljem odstranimo tako, da s prstom zajamemo malo olja, ki je na sobni temperaturi po navadi v trdnem stanju. V dlaneh se zaradi telesne toplote brž utekočini. Olje z dlanmi vtremo v obraz, morebitne grobe delce pa odstranimo s papirnato brisačo. Olje speremo z obraza s toplo vodo.

* Aloe vera, popolni dodatek

Aloe vera slovi kot izvrsten vlažilec kože. Z njo lajšamo ekceme, izpuščaje, psoriazo ter vnete akne. Če doma nimamo te dragocene rastline, uporabimo gel aloe vere.

Za odstranjevanje ličil s konicami prstov vtremo nekaj gela v kožo, nato pa speremo z mlačno vodo. Aloe vero lahko dodamo tudi drugim doma narejenim odstranjevalcem ličil.

* Kako čistimo občutljivo kožo?

Običajno se pri občutljivi koži najbolje obnese, če uporabljamo eno samo sestavino, najprimernejše med njimi pa so: micelarna voda, rožna voda in kokosovo olje. Pred uporabo kakršnega koli novega preparata ga najprej uporabimo na delčku kože, da preverimo morebitno reakcijo. Šele po takšnem testu izdelek uporabimo na celotni površini obraza.

 *  Odstranjevanje ličil

Med odstranjevanjem ličil okoli oči nikar ne drgnimo premočno. Za odstranjevanje vodoodporne maskare položimo na oči kosem vate, napojen s sredstvom za odstranjevanje ličil, počakajmo 30 sekund ali kar celo minuto, nato pa nežno odstranimo maskaro. Ko z obraza očistimo vsa ličila, ga temeljito umijemo, saj s tem preprečujemo nastajanje izpuščajev in mozoljčkov ter okrepimo regeneracijo kože. (jk)

Revija Jana št. 457.11.2022

Revija Jana
Če imamo težave s pusto kožo in jo hočemo nekoliko poživiti, uporabimo med, saj poskrbi tako za odstranjevanje ličil kot za odstranitev odmrlih celic s kožne povrhnjice.