Nasveti

Nikoli več na shujševalno dieto

Lara Jelen
1. 6. 2022, 23.58
Posodobljeno: 1. 6. 2022, 23.58
Deli članek:

Komu koristi, da se vsako pomlad lotevamo nove diete? Nam očitno ne, sicer se ne bi znova in znova odločali zanje. Priznani nutricionistki Evelyn Tribole in Elyse Resch v knjigi Intuitivno prehranjevanje, ki je izšla pri založbi Primus, ponujata rešilno palico, za katero se lahko oprimete in se končno, enkrat za vselej, rešite iz deroče reke hujšanja, ki mu nikoli ni konca, vi pa ste zaradi tega čedalje nesrečnejši.

revija Jana
Priznani nutricionistki Evelyn Tribole in Elyse Resch v knjigi Intuitivno prehranjevanje, ki je izšla pri založbi Primus, ponujata rešilno palico, za katero se lahko oprimete in se končno, enkrat za vselej, rešite iz deroče reke hujšanja, ki mu nikoli ni konca.

»Če bi lahko vsako shujševalno dieto unovčili kot točke zvestobe pri določeni letalski družbi, bi večina ljudi zaslužila za polet na Luno in nazaj. Po napovedih bo shujševalna industrija že do prihodnjega leta vredna več kot dvesto oseminsedemdeset milijard dolarjev, s čimer bi lahko plačali tak polet še prihodnjim rodovom. Ironično je, da očitno bolj cenimo svoje avtomobile kot sebe. Če bi redno vozili svoj avto k mehaniku, pa bi se po nekaj vloženega časa in denarja kljub temu začel kvariti, za to ne bi krivili sebe. In vendar, kljub temu, da skoraj petindevetdeset odstotkov vseh diet ne prinese želenega učinka, raje krivite sebe kot dieto. Ali ni ironično, da ob tem visokem odstotku neuspešnosti ne krivimo procesa hujšanja?« sprašujeta avtorici. Neuspešnost dojemamo predvsem kot dejstvo, da večina ljudi, ki načrtno shujša, dokaj hitro pridobi nazaj izgubljeno težo in še kakšen kilogram zraven. A bolj kot omenjena tradicionalna neuspešnost ju skrbi naše pretirano obremenjevanje z izgubo teže. 

Nehajte obtoževati sebe in svoje telo

Še eno pomembno vprašanje zastavljata: »Zakaj se ljudje cenijo glede na to, kakšno številko jim je zjutraj pokazala tehtnica? Neuspešnost diet je v tem, da spodbujajo stigmatiziranje debelosti, ko ne priznavajo, da imamo ljudje telesa najrazličnejših velikosti in oblik ter da je vsak posameznik vreden natanko tak, kakršen je.« Nehajte obtoževati sebe in svoje telo ter začnite ceniti svojo individualnost, spodbujata. To lahko dosežemo tudi z intuitivnim prehranjevanjem, ki je sestavljeno iz desetih načel, o katerih boste vse po dolgem in počez izvedeli v knjigi. Naj jih na hitro povzamemo: zavrnite shujševalno miselnost, prisluhnite lakoti, sklenite mir s hrano, postavite se po robu prehranski policiji (ki se skriva v vaši glavi), odkrijte dejavnik zadovoljstva, občutite sitost, prijazno se soočite s čustvi, spoštujte svoje telo, občutite razliko v gibanju in počastite svoje zdravje: jejte s posluhom za telo. Z upoštevanjem teh načel telesna teža postane potovanje, na katerem se je najprej treba marsičesa »odučiti«, kar lahko na začetku vzbuja nekaj nelagodja. Načela intuitivnega prehranjevanja nam omogočijo, da se vrnemo k svojim koreninam – da začnemo spet zaupati svojemu telesu in njegovim signalom. Kot smo to nekdaj, ko smo bili še čisto majhni in neobremenjeni s svetom okoli nas, že znali. 

Ne na porcije, osredotočite se na prisotnost pri jedi

Hujšanje je problematično že zato, ker se pri njem osredotočamo na napačne dejavnike, poudarjata nutricionistki. »Težava je v tem, da bo vsako osredotočanje na izgubo teže sabotiralo vašo zmožnost, da vnovič prisluhnete signalom intuitivnega prehranjevanja, ki vam jih pošilja telo. Ko se osredotočate na težo, ste pozorni na zunanje mere prehranjevanja – na primer porcije in makrohranila v živilih – namesto na signale od znotraj. Osredotočanje na napredek iz dneva v dan – na primer na vse večje zadovoljstvo in večjo prisotnost pri jedi in v življenju – vam bo dalo občutek povezanosti, to pa prinaša občutek veselja in dobro počutje.«

Učna ura iz epizode prenajedanja

Kadar se intuitivno prehranjujemo, si s tem dajemo brezpogojno dovoljenje, da jemo, kadar smo lačni, in uživamo hrano, kadar si jo zaželimo. Hkrati smo pri tem pozorni, da hrano uživamo iz telesnih, ne iz čustvenih razlogov. 

Več v reviji Jana št. 2124.05.2022