Nasveti

Mini paneton

Lara Jelen
6. 12. 2021, 22.00
Deli članek:

Italijansko božično pecivo. V pomanjšani različici je tako prisrčno, da ga je kar škoda pojesti.

zarja jana
Mini panetone

Sestavine

  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 500 g moke
  • 2 zavitka suhega kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 2 dl toplega mleka
  • 200 g zmehčanega masla
  • 150 g mešanega suhega sadja
  • 100 g kandirane pomarančne in limonove lupinice
  • ½ žličke soli
  • mleko za premaz
  • 1–2 žlici mandljevih lističev

Priprava

1. Jajci in rumenjak stepemo z vaniljevo aromo. V veliko skledo presejemo moko ter ji dodamo sladkor, kvas in sol. Dodamo mleko in jajca z aromo ter s kuhalnico nežno mešamo, da dobimo lepljivo in mehko testo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na toplem vzhajati, da se njegov volumen podvoji.


2. Pripravimo 10 manjših okroglih pekačev (ali pločevinke s približno 2 dl prostornine) in jih obložimo s papirjem za peko tako, da nekaj papirja gleda čez rob pekača. Lahko uporabimo tudi pekač za mafine, ki ga prav tako obložimo s papirjem ali papirčki za mafine.


3. V vzhajano testo z rokami vmešamo še maslo, nasekljano suho sadje, pomarančno in limonovo lupino. Testo narežemo na 10 enakih delov in jih damo v pripravljene pekače. Pokrijemo s folijo in spet pustimo, da vzhaja.


4. Pečico segrejemo na 190 °C. Kruhke nežno premažemo z mlekom, posujemo z mandljevimi lističi in pečemo od 25 do 30 minut do zlato rjave barve. Kruhke je dobro v pojesti 3 dneh ali pa jih za največ 6 tednov zamrzniti.

(Recept in foto: revija Dobber tek)