Nasveti

Ali potrebujem protiparazitno terapijo?

Lara Jelen
21. 6. 2021, 09.09
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 09.15
Deli članek:

Znanost ugotavlja, da bakterije, ki naseljujejo našo mikrobioto, krojijo naše želje, odločitve, vplivajo na naše mišljenje in imajo pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema, pravi Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine ter lastnica trgovine z naravno ekološko kozmetiko in prehranskimi dodatki. Ste se letos že lotili protiparazitne kure?

Shuttestock
Dobre bakterije potrebujejo predvsem zelenjavo, zato je izrednega pomena, kakšno hrano jemo, saj je od tega odvisno, katere organizme v naši mikrobioti hranimo – patogene ali koristne.«

To, kar jemo, ima na nas in naš vsakdan veliko večji vpliv, kot si morda mislimo, pojasnjuje strokovnjakinja. »Katere bakterije bomo naselili v svojem telesu, je odvisno od tega, kakšno hrano jemo. Kadar jemo več sladkarij, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter procesirane hrane, nahranimo več patogenih bakterij, gliv in kvasovk ter parazitov. Dobre bakterije potrebujejo predvsem zelenjavo, zato je izrednega pomena, kakšno hrano jemo, saj je od tega odvisno, katere organizme v naši mikrobioti hranimo – patogene ali koristne.« 

Paraziti obožujejo sladko

Diana Vlahinič vsaj od enkrat do dvakrat na leto vsakomur svetuje protiparazitno terapijo. To velja še toliko bolj, če so na vašem jedilniku pogosto živila z veliko sladkorja ali živalskega izvora. Z njimi namreč nahranimo parazite v našem črevesju, ki se zato namnožijo, postanejo patogeni in se lahko iz našega črevesja preselijo tudi v druge organe ter nam povzročajo zdravstvene težave. »Ker imamo prav vsi težavo s porastom patogenih parazitov (eni bolj, drugi manj, odvisno od prehranjevalnih navad, jemanja zdravil …), so naravna protiparazitna sredstva odlična pomoč za ohranjanje zdravja črevesja in telesa.«

 Kaj sploh so paraziti?

Parazit je vsak organizem, ki živi in se prehranjuje z drugim organizmom. Veliko je zajedavcev, ki lahko prizadenejo ljudi – od tistih, ki živijo v telesu (endoparaziti), kot sta srčna glista in trakulja, do tistih, ki živijo na koži (ektoparaziti), kot so uši in garje. Poznamo še znotrajcelične parazite, kot so bakterije in virusi, pojasnjuje Diana Vlahinič.

Malo morje simptomov

Ker je toliko vrst parazitov, je tudi simptomov, ki lahko nakazujejo na težave zaradi njihovega presežka, veliko. »Lahko se pokažejo kot izguba teže in/ali povečan apetit, bolečine v trebuhu ali napenjanje, bruhanje, zaprtje, plini in driska, napihnjenost, prebavne motnje in čezmerno napenjanje, srbeč anus ali nožnica, težave s spanjem, anemija, bolečine, utrujenost, letargija in apatija, alergije, slabo razpoloženje, anksioznost, draženje kože ali nepojasnjeni izpuščaji, koprivnica, bolečina v mišičnih sklepih ali kot občutek, da se tudi po obilnem obroku ne nasitimo. Ne glede na to, ali doživljamo vse naštete simptome ali le nekatere od njih, lahko te težave močno prizadenejo kakovost življenja vsakega posameznika, saj vplivajo tudi na zbranost, razpoloženje in celo družabno življenje. Če se simptomi, kot je anemija, ne zdravijo, pa imajo lahko resne posledice za dolgoročno zdravje. Zato je priporočljivo čim prej poiskati pomoč in poseči tudi po naravnih rešitvah proti parazitom.

Četverica s skoraj čudežnim protiparazitnim učinkom

Celostno protiparazitno terapijo vam lahko začrta strokovnjak, koristilo pa bo že, če boste v svojo prehrano večkrat vključili naslednjo mogočno četverico.

1. Nageljnove žbice so ena ključnih začimb, ki se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ajurvedski medicini za zdravljenje prebavil in čiščenje parazitov. Vsebujejo močno eterično olje evgenol, ki se je izkazalo z močnimi protibakterijskimi in protimikrobnimi učinki na številne patogene.

2. Bazilika, ta osnovni okus italijanske kuhinje, je neverjetno zelišče za zdravje prebavnega trakta. Vsebuje skupino močnih eteričnih olj, za katera je znano, da lajšajo napenjanje in vetrove. Najpomembneje pa je, da ta olja učinkujejo pravzaprav kot močna sredstva proti parazitom in tudi kandidi.

3. Bučno seme je zelo močno protiparazitsko živilo. Vsebuje kurkubitin, ki je bil v več študijah dokazano učinkovit proti kandidi ter tudi nekaterim vrstam bakterij in parazitov.

4. Rožmarin je še eno dobro znano protibakterijsko in protimikrobno zelišče. Vsebuje zelo močan koktajl sestavin, ki prispevajo k temu učinku. Prvi sta dve terpenski spojini  karnozol in karnozolna kislina, ki sta se izkazali za učinkoviti proti gram pozitivnim in gram negativnim bakterijam. V rožmarinu je tudi zelo veliko hlapljivih olj, kot so kamfen, limonen, borneol, kafra. V več kliničnih študijah in študijah in vitro je bil dokazan njihov protimikrobni učinek.
»Poskrbite za kakovostne naravne zeliščne protiparazitne mešanice, saj vas bodo učinkovito očistile parazitov, sočasno pa uživajte tudi kakovostne probiotike in predvsem zdravo hrano (manj mesa in sladkorja ter čim več ekološko pridelane zelenjave),« svetuje Vlahiničeva. (lj)