Nasveti

Moj čudežni nasvet (1. del)

/
9. 11. 2020, 22.00
Deli članek:

Se spomnite te naše priloge izpred nekaj let? Ker je požela toliko navdušenja, smo se jo odločili obuditi, pravzaprav jo bomo – ker je bilo prijaznega odziva pri tistih, ki smo jih prosili za nasvet, toliko – objavili v dveh delih, nato pa bo to postala naša nova rubrika – vsaj dokler tale zoprnija z virusi ne mine. K sodelovanju vabimo tudi vas, drage bralke in spoštovani bralci. Delite z nami svoj najboljši čudežni recept, da z njim odleže še komu. Pomagajmo si! Kdaj, če ne zdaj?

Zarja Jana
Delite z nami svoj najboljši čudežni recept, da z njim odleže še komu.



Kozarec sonca, prosim!

Katarina Goričan Pokrivač, humanitarka: »Za krepko odpornost je modro dan začeti z zelenim smutijem. Sama ga vsakodnevno uživam že deset let in ne predstavljam si dneva brez njega. Zakaj ga tako zelo priporočam? Klorofil je utekočinjena sončna svetloba, ki zdravi. Zeleni listi so edina živa stvar na tem planetu, ki lahko sončno svetlobo spremeni v sladkor, torej energijo. V temno zelenih listih rastlin so vsa bistvena hranila za človeka, vsi pomembnejši minerali in vitamini z beljakovinami vred! Klorofil vsebuje molekule, zelo podobne molekulam človeške krvi, zato je uživanje klorofilno bogatega smutija zelo podobno prejetju zdrave krvi. Učinkuje čistilno, odstranjuje iz telesa težke kovine, krepi imunski sistem in je ena najboljših preventiv proti raku. To je potrdilo več raziskav. Večina ljudi pa dandanes ne zaužije dovolj klorofila. Celo vegani in presnojedci ne. Mnoge težave in prehitro staranje izvirajo prav iz tega.
Če želimo, da bodo rezultati vidni, zeleni smuti uživamo počasi po požirkih vsaj dva meseca vsako dopoldne. Pijemo počasi in po požirkih, v ustih za trenutek zadržimo, da se že takoj absorbira skozi slino v telo. Dodamo tudi pol limone in vodo. Nekaj mojih najljubših receptov, ki jih bodo tudi otroci imeli radi: špinača, jabolko, banana / pesini listi, borovnice, banana / zelenje od korenja, banana, mango / listnati ohrovt, hruške, banana ... Počutje in energija se bosta že po dveh dneh neprimerno izboljšala, poskusite! Na zdravje!«

***

Duham česen, strgam ingver

Damjana Golavšek, glasbenica: »Če me boli grlo, stisnem sok ene limone, dodam žlico medu in nastrgan ingver. Vse zmešam z žličko in predevam v kozarček, ki ga dobro zaprem. Jem dva dni po žličkah in nato pripravim na novo za dva dni. Uporabno je tako za preventivo kot kurativo. Tudi v ne prevroč čaj dodam. Olupim in na drobno nastrgam tudi česen, podržim pod nosom in globoko vdihnem – ko se me že nekaj loteva. Za preventivo pijem dovolj tekočine, raje preveč kot premalo! Vsako jutro na tešče topla limonada, vedno in povsod pa dobre misli, besede in dejanja.«

***

Stavim na bezeg in rman

Alenka Artnik, potapljačica na vdih: »Tako kot stari pregovor pravi, 'za vsako bolezen rož'ca raste', sem tudi sama velika privrženka naravnega zdravljenja z domačimi čaji. Stavim na mešanico črnega bezga in navadnega rmana, ki znižuje telesno temperaturo, pospešuje izločanje seča in potenje ter čisti kri. Rman zdravi tudi dihala in je primeren za inhalacije. Za uspešen boj proti virozam priporočam tudi topel napitek iz svežega ingverja (učinkuje protivnetno), medu in limone. Seveda pa brez počivanja v topli, udobni postelji ne gre. Če imamo zraven še koga, ki nas malo pocrklja, toliko bolje. Dolgoročno pa srčno svetujem izvajanje dihalnih vaj in meditacij, ki pomagajo uravnavati avtonomni živčni sistem. Človekov odziv na stres namreč aktivira simpatično živčevje, ki ob čezmernem delovanju povzroča kopico težav, kot je izgorelost.«

***
Naravni antibiotik za dvig odpornosti

Talita Taber, zdravilka:»Pripravimo si naravni antibiotik za dvig odpornosti: v litru vode skuhamo 3 cele glavice česna, 3 žlice rožmarina, 3 ekološke limone (samo lupine, sok iztisnemo in dodamo, ko je pripravek ohlajen na sobno temperaturo). Precedimo in hranimo v hladilniku, vsak dan spijemo 0,3 dl za preventivo, če smo že prehlajeni prehlad, pa večkrat na dan. Pri bolečem grlu si takoj prvi dan damo na grlo čim bolj vroč obkladek iz kuhanega krompirja skupaj z lupino – kuhan krompir pretlačimo, damo v gazo in čim toplejše položimo na grlo, povijemo s šalom, glavo si pokrijemo s toplo kapo in gremo počivat vsaj za eno uro. Kadar nas mrazi, si za energijsko čiščenje pripravimo toplo kopel s kilogramom naravne morske soli, potopimo se vanjo tudi z lasmi, se stuširamo, da se res vse negativno očisti iz naše avre, in potem premažimo celo telo, tudi lase, s poparkom iz žajblja, bazilike in rožmarina (1 liter vode, 1 žlička vsakega od zelišč), to naj ostane na koži in laseh. Nekaj tega tudi popijemo. V tem zimskem času uživamo čim več protivnetnih začimbnic in dišavnic: čebulo, črno redkev, hren, česen, kajenski poper, čili, feferone, ingver in kurkumo. Kadar nam primanjkuje energije, sedemo na sonce ter si z njim čistimo in polnimo vse naše energijske centre. Na vsakem se zadržimo vsaj minuto.«

***
Preverjeno odpre nos

Mag. Alenka Zapušek, kemičarka:»Kratek nasvet za težave s sinusi, ki vedno deluje: ko se sinusi in vaš nos nikakor nočejo odpreti, poleg uživanja CBD-kapljic pomaga vohanje eteričnega olja divjega origana. Ena kapljica eteričnega olja na koščku vate ali papirnate brisače, ki jo imejte čim bližje nosu dvakrat na dan vsaj pol ure. Preverjeno odpre nos in sinuse.«

Več v reviji Zarja Jana št. 4510.11.2020