Nasveti

10 nasvetov kako (pre)živeti v vse večjem elektromagnetnem smogu

Sanja Lončar
4. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
...


Pred nekaj dnevi sem doživela nekaj, kar me je zelo pretreslo. Bila sem na obisku pri prijateljici. Ko sva se medve pogovarjali, je njen petletni sin na telefonu gledal risanko in je bilo videti vse v redu. Potem je prijateljica otroku vzela telefon in se je začela drama, ki vam jo stežka opišem. Otrok je začel kričati, tolkel je po vsem, kar mu je prišlo pod roke, obraz je imel tako popačen, da me je resnično postalo strah. Ja, strah me je bilo petletnega otroka in sem le gledala, da ne bo kje pograbil kakšne škarje ali nož. Zadeva se je umirila, šele ko je ponovno dobil telefon v roke. Prijateljica je le zamomljala »tako je to, ko imaš otroka z ADHD sindromom« ... Od takrat mi to ne da miru.

Je otrok takšen, ker ima ta sindrom, ali ga je odvisnost od telefona naredila takšnega? Je to mogoče vpliv sevanja na njegove majhne možgane?

Vse bolj se zavedam, da je to s telefoni prišlo predaleč, ne vem pa, kako narediti korak (ali več korakov) nazaj, ne da tudi sama sprožim dramo v svojem okolju. Samo mi, prosim, ne napišite, naj vse izklopimo, ker me je res strah, da bi se tudi moji otroci ali partner lahko prelevili v pošasti, če ostanejo brez svojih igrač. Tudi sama imam službo, ki je v veliki meri vezana na e-pošto, zato tudi sama uporabljam internet več ur na dan in nisem idealni zgled. Pa tudi vsi poslovni pogovori so danes po telefonu, ker nihče nima več časa za sestanke. Osebno se zavedam, da nekaj moramo ukreniti, ne vem pa, kako bi se tega lotili. Mogoče mi lahko pomagate postaviti kakšen realen plan, od kje začeti in kaj je najbolj smiselno spremeniti.

Ajša

Elektromagnetna sevanja jemljejo čedalje večji davek na zdravje in tudi na socialne odnose. Pri vse večjem številu ljudi gre za nekemično zasvojenost, ki se po ničemer ne razlikuje od odvisnosti od alkohola ali droge.

Vsem odvisnikom je skupno to, da brez svoje droge ne zmorejo, da so pripravljeni storiti marsikaj, da do nje pridejo, in da jih ta, čeprav jo doživljajo kot prijatelja, uničuje življenje. 

Internet je cesta, po kateri potujejo informacije. Od nas je odvisno, kaj bomo na internetu počeli in tudi kako ga bomo uporabljali.

Vsaj ko gre za prenos informacij, lahko naredimo uporabo interneta varno tudi ob nespremenjenem številu ur uporabe. 

Če do svetovnega spleta dosegamo po žici (in ne preko wi-fi omrežja!), potem bomo varni pred zelo velikim odmerkom elektromagnetnega sevanja, ki ga povzročajo wi-fi rutarji in brezžični prenos. Tudi telefone lahko še naprej uporabljamo, in za to plačamo tisočkrat manjši davek pri zdravju kot doslej. Le vedeti je treba, kaj so najbolj smiselni ukrepi, in jih izpeljati TAKOJ!

1. VRNITEV K ŽICI!

Ker je prav časovna izpostavljenost brezžičnim prenosom danes postala eden izmed največjih virov mikrovalovnega sevanja, bi s tem, če bi vsi v hiši začeli spet uporabljati žični internet, naredili zelo velik korak k manjšim obremenitvam, četudi ne bi zmanjšali števila ur na internetu. 

Če imate (preveč) sodobne naprave, ki ne predvidevajo več žičnega priključka, si nabavite adapterje ali začnite uporabljati prenos po električni žički. Gre za majhno škatlo, ki jo vtaknemo v električno vtičnico in povežemo s tablico ali telefonom. Tako imamo lahko internet dostopen tudi v kopalnici, če si ga želimo, le da zaradi tega ni treba trpeti zaradi elektromagnetnega smoga, ki ga ustvarjajo brezžični prenosi.

2. WI-FI Z URADNIMI URAMI

Ne bom napisala »če ne morete izklopiti wi-fi«, temveč le »dokler še ne izklopite wi-fi«, začnite omejevati čas njegove uporabe. Zagotovo MORA biti wi-fi izklopljen ponoči, če želimo telesu zagotoviti vsaj minimalne možnosti za regeneracijo in obnovo možganov. Da nanj ne pozabite, priporočam, da si nabavite časovnih, ki avtomatično izklopi dotok elektrike ob izbrani uri.

... 

Več v reviji Zarja Jana, št. 45, 5. 11. 2019