Nasveti

Najlepši nagrobni aranžmaji so zastonj

Lara Jelen
28. 10. 2019, 22.00
Deli članek:

Ste naveličani vedno enih in istih aranžmajev, ki jih vsako leto postavljate na grob? Poznamo rešitev! Izdelajte jih sami. Pospravite denarnico na varno in spustite na plano svojo ustvarjalno žilico. Tudi v uredništvu smo sami izdelali nekaj nagrobnih dekoracij, ideje pa z veseljem delimo z vami! Skupno jim je to, da ne stanejo praktično nič. Tekst: LARA JELEN foto: JAKA KOREN, LARA JELEN, SHUTTERSTOCK in PINTEREST

Zarja Jana
Nagrobni aranžmaji, ki ne stanejo nič!

PODPISI:

Vidin šipek: Čudovit aranžma, v katerem glavno vlogo odigrata šipek in mah, je ustvarila naša tehnična urednica Vida Jenko. Njen nasvet za bralce je sila preprost, a še kako uporaben: »Greš v gozd po mah, lubje in smrečje, pogledaš okrog doma za kakšno zapoznelo vrtnico ali še bolje popek – in je. Če je vse zloženo v dobro izbrano košarico ali skledo, bo še lepše.«

Moja mahova krogla s krizantemami: Očitno v našem uredništvu obožujemo mah. Tudi podpisana pod tole objavo sem namreč stavila nanj, v kombinaciji s krizantemami in nekaj dodatki. Za izdelavo potrebujemo večji mah v kosu in aranžersko gobico, ki jo z nožem obrežemo tako, da spominja na obliko kroga. Pojdimo po korakih, da bo lažje:

1. Če bi radi ta korak preskočili, se odpravite v bolje založene trgovine s tehniko, kjer ponekod prodajajo aranžerske gobe v obliki krogle. Če je ne uspete dobiti, pa primerno obrežite pravokotno gobo. Ploščato v tem primeru pustimo le dno, da se »krogla« ne bo kotalila po grobu. Ko nekoliko zaoblimo robove gobe, jo potopimo v vedro z vodo. Po kakšnih desetih minutah gobo vzamemo iz vode in ovijemo z mahom.

2. Odrežemo 10–15 centimetrov dolgo zeleno žico in oba konca žice zavihamo v kaveljček, ki ju bomo lahko zapičili skozi mah v gobo, da mah pritrdimo na svoje mesto. Naše delo bo veliko lažje, če smo uspeli najti večji mah v enem kosu. V primeru manjših kosov maha pa bo treba uporabiti tudi več žice za pritrjevanje.

3. Ko mah stoji na svojem mestu, vanj na izbranih točkah zapičimo cvetove krizantem, ki se jim lahko pridruži še kakšna vejica šipka in praprot ali pa vejica sivke – kar imate pač pri roki.

3  Popolno dekoracijo lahko ustvarimo že s kosom drevesnega lubja, ki ga obogatimo z bršljanom in pripravljenim šopkom iz domačega vrta.

4 Nič ne bo narobe, če grob bližnjega za dan mrtvih okrasite z vencem. Potrebujete aranžersko gobo v obliki venca, vanjo pa namestite nekaj zelenja iz okolice (vejice žive meje ali pušpana, liste lovorikovca, bršljan) in kakšno vreso, vrtnico, krizantemo z vrta ter mah.

5 Tako malo je potrebno za velik učinek. Na večji kos drevesnega lubja položimo mah, napravimo posteljico iz jesensko obarvanega listja, vanj postavimo kipec angela, v bližino pa vreso.

6 Preprost aranžma v obliki srca je eden izmed načinov, kako lahko izrazimo tisto, kar si želimo, da bi preminuli vedeli – da jih nismo pozabili in da še vedno bivajo v našem srcu.

7 Gozd je svojevrstna inspiracija, zato črpajte svoje ideje od tam.