Nasveti

Grozila naj bi epidemija klebsi kuge

Milka Krapež
30. 7. 2019, 09.01
Deli članek:

Po svetovnem spletu (spet) kroži grožnja s superbakterijo, ki naj bi v bližnji prihodnosti pomorila na milijone ljudi. Gre za Klebsiello pneumoniae, ki lahko povzroči smrtonosno pljučnico, vendar se to dogaja večinoma v zdravstvenih ustanovah, predvsem bolnišnicah, saj sodi med najpogostejše bolnišnične okužbe. Odločili smo se zgodbo preveriti.

Revija Zarja
Kitajski zdravniki seveda Klebsiello dobro poznajo, vendar je bila tokrat drugačna. Ugotovili so, da je bakterija mutirala v nov, smrtonosnejši sev.

Zgodba pripoveduje približno takole: v ZDA se je že pojavila mutirana oblika bakterije Klebsielle pneumoniae, ki izvira iz Kitajske oziroma azijskih držav. Tam naj bi se namreč spremenila v smrtonosno obliko. 70-letna ženska iz Nevade je bila hospitalizirana zaradi sprva neznane okužbe. Vrnila se je s potovanja po Indiji, kjer naj bi se okužila. Zdravniki so ugotovili, da gre za okužbo s to bakterijo. Zdravili so jo z vsemi mogočimi antibiotiki, vendar ni nič pomagalo; umrla je zaradi sepse in odpovedi organov. Avtorji besedila gredo tako daleč, da v zgodbo vpletejo Billa Gatesa, ki je decembra lani (in tudi že nekajkrat prej, posnetke njegovih govorov lahko najdete na Youtubu) na strokovnem srečanju svet opozoril, da je nepripravljen na novo epidemijo oziroma kar pandemijo, ki bo zagotovo prišla, kar nas uči že zgodovina (španska gripa, pandemska ali svinjska gripa, ebola, zika). Zato predlaga, da bi investirali v raziskave, ki bi človeštvu dale nova zdravila za boj proti spremenjenim mikrobom. Ti v nasprotju s človeštvom ne spijo, temveč se ves čas spreminjajo, da se lahko ohranjajo.

Klebsi kuga.  Potem navajajo pet nesrečnežev na Kitajskem, ki so umrli na intenzivni terapiji, kjer so se zdravili zaradi posledic hude prometne nesreče. Po nekaj operacijah so se vsi okužili z bakterijo klebsi kuge (tako so jo avtorji poimenovali) in kljub vsem prizadevanjem zdravnikov umrli. Ko so kasneje analizirali okužbo, so komentirali, da česa podobnega še niso videli. Kitajski zdravniki seveda Klebsiello dobro poznajo, vendar je bila tokrat drugačna. Ugotovili so, da je bakterija mutirala v nov, smrtonosnejši sev.

Avtorji besedila se sklicujejo na citate uglednih strokovnjakov, ki so sicer resnični, a iztrgani iz konteksta ali pa ni navedeno, kdaj in ob kateri priložnosti je neki strokovnjak navedeni citat izrekel. Tu se verodostojnost zgodbe začne razblinjati v vprašanje, kaj bi avtorji radi prodali. In res, v nadaljevanju promovirajo »edino možno zdravilo«, s katerim se lahko zavarujete pred to smrtonosno obliko. Vse o zdravilu boste izvedeli, če naročite njihovo knjigo Uncensored Health (Necenzurirano zdravje), ki jo je izdala Alliance for Advanced Health. Knjigo dobite brezplačno, če se včlaniti v to zvezo, kar vas bo stalo 74 dolarjev na leto. Potem pa v znanem slogu naprej: pa ne samo to, dobili boste tudi dve drugi knjigi, povsem brezplačno ...  Žalostno pri tej zgodbi je, da je v njej precej resnice, ki jo avtorji grdo zlorabljajo, da bi zaslužili. S tem pa delajo veliko škodo. Preverili smo, kaj se v resnici dogaja z bakterijo Klebsiello in ali je kaj resnice v tem, da bi se je morali bati.

Nova zdravila so nujno potrebna! Okužbe z bakterijami, ki povzročajo pljučnico, so pogoste, nekatere tudi smrtonosne. Primer take je pljučnica, ki jo povzroča bakterija Klebsiella in jo je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) uvrstila na seznam tistih, ki nujno potrebujejo nove možnosti za zdravljenje. Omenjena bakterija res postaja vse težavnejša, ker se zadnje čase spreminja v seve, odporne proti večini antibiotikov. Še nevarnejše pa je, da ima mnogo teh sevov dostop do celega bazena genov, ki jo lahko naredijo hipervirulentno, da se okužba torej zelo hitro širi. Ker zdravila ni, so bakterijo postavili na »ugledno« mesto bližajoče se nevarnosti za človeštvo. Zato je Evropa začela s tako imenovanim projektom U-KARE in znanstveniki se trudijo, da bi bakterijo bolje spoznali (predvsem njeno sposobnost, da prevara človekov imunski sistem), potem pa razvili zdravilo, ki bi ji to preprečilo, kot je povedal Jose Bengoechea, eden od raziskovalcev.

Zelo prefinjena bakterija. Raziskovalci so ugotovili, da lahko Klebsiella preživi v makrofagih. To so celice, ki igrajo pomembno vlogo v boju imunskega sistema proti njej. Odkritje je pomembno, ker antibiotiki, ki so trenutno na voljo, ne morejo premagati te bakterijine sposobnosti. Odkrili so tudi, da je bakterijin način, kako se izogniti imunskemu sistemu, izredno prefinjen. Zmanipulira lahko namreč delovanje človeških celic, in sicer tako, da postanejo beljakovine, ki jih imunski sistem uporablja za boj proti kužnim boleznim, neuporabne. 

Pomembno vlogo v boju proti okužbi s Klebsiello imajo interferoni. Medicina jih pozna že precej časa. To je skupina beljakovin, ki jih tvori in sprošča okužena celica v opozorilo drugim, zdravim celicam v okolici, da imajo priložnost okrepiti obrambo. Interferoni aktivirajo makrofage in naravne celice ubijalke (ki jih ima imunski sistem, da uniči napadalce), da so pozorni na Klebsiello. Raziskovalci pravijo, da so torej ena od možnosti za nove metode zdravljenja.

Več v reviji Zarja/Jana št. 31, 30. 7. 2019.