Nasveti

12 genialnih načinov, kako uporabiti kavno usedlino

J. K.
12. 7. 2019, 09.49
Deli članek:

Kavna usedlina ni odpadek. Uporabiti se jo da na veliko koristnih načinov, tako v gospodinjstvu kot tudi na vrtu in za pripravo kozmetičnih pripomočkov. Spoznajte dvanajst koristnih načinov uporabe, za katere si boste želeli, da bi jih odkrili že prej.

Revija Zarja
Kavno usedlino lahko dodajamo kompostu, jo uporabimo kot naravno čistilno sredstvo in tudi za nego.

V povprečju ljudje spijemo po tri skodelice kave na dan, sploh jutranja kava je mnogim nenadomestljiv ritual. A usedlina, ki smo jo navajeni odvreči, nikakor ni odpadek. Uporabimo jo lahko presenetljivo raznoliko in tudi zelo koristno.

Za odpravljanje neprijetnega vonja. Podobno kot soda bikarbona ima tudi kavna usedlina moč odpravljanja neprijetnih vonjav. Ves teden zbirajmo kavno usedlino v odprti posodi, potem pa jo namestimo za hladilnik ali zamrzovalnik, od koder bo na naraven način odišavljala prostor.

2 Odstranjevanje prask. Razpraskane lesene površine lahko barvno osvežimo s kavno usedlino. Zmešamo ⅓ skodelice kavne usedline, ⅓ skodelice tople vode in ⅓ skodelice kisa, pustimo stati eno uro, potem pa mešanico s čistilno krpo nanesemo na poškodovano površino. Za manjše praske raje uporabimo vatirano palčko. Na svetlih površinah pustimo mešanico delovati pet minut, na temnih pa lahko tudi eno uro, nato obrišemo. Za osvežitev zelo svetlih razpraskanih površin je bolj varno, če nanašamo mešanico z usedlino večkrat, v več krajših nanosih, dokler ne dosežemo želenega barvnega odtenka.

3 Za nego rok. Če nam po kuhanju roke dišijo po zeliščih in drugi hrani, denimo ribah, jih natrimo s kavno usedlino in nekaj časa z njo drgnimo roke. Usedlina bo vpila vonj, prav tako tudi maščobo, ki se je zažrla v kožo.

4 Kavna sveča. Ustvarimo svečo z vonjem pražene kave. Potrebujemo kovinski kalup, vanj damo stenj in ga oblijemo s tanjšim slojem voska. Počakamo, da se posuši, nato vsipljemo sloj kavne usedline in postopek izmenično ponavljamo. Med gorenjem bo sveča širila kavni vonj.

5 Čistilo za posodo. Pri čiščenju trdovratne umazanije sredstvu za pomivanje posode dodamo kavno usedlino.

6 Dodatek začimbam za meso na žaru. Potrebujemo pol skodelice kavne usedline, ¼ skodelice grobo mletega popra ter 3 žličke soli. To pikantno mešanico potresemo po mesu in ga z njo natremo, nato pa položimo na žar. Najboljši okus da sveža kavna usedlina čim bolj fino mlete kave.

7 Kompost. Kavna usedlina je izvrstno gnojilo. Rahlo kiselkasta, kar zelo dobro dene rastlinam, ki za dobro rast potrebujejo kisla tla, denimo paradižniki, borovnice, vrtnice, hortenzije. Če jo dodajamo kompostu, koristi črvom, živečim v prodnati in peščeni prsti, saj okrepi njihovo presnovo, kofein pa nanje deluje podobno kot na ljudi: poživi jih ter pospeši njihovo premikanje, s čimer nam zagotavljajo mehko in rahlo zemljo.

8 Za izrazitejšo barvo cvetov. Kisla pH vrednost kavne usedline daje cvetovom hortenzije še globljo in izrazitejšo modro barvo. Dovolj je, da hortenzije pognojimo s kavnim kompostom.

Več v reviji Zarja/Jana št. 28, 9. 7. 2019.