Nasveti

Ženskam čokolado, moškim kos mesa

M. O. Ž.
5. 2. 2019, 07.18
Deli članek:

Ljubezen gre skozi želodec, katera hrana pa seže do srca? Mojmir Šiftar, mladi vodja kuhinje v restavraciji Evergreen (Kaval group) na Smledniku, pozna odgovor.

Mateja J. Potočnik
Mojmir Šiftar

Šestindvajsetletni kuhar je prepričan, da so barve in privlačnost sestavin na krožniku najpomembnejše za jedca, ki ga želimo osvojiti s hrano. »Seveda si lahko pomagamo tudi z afrodiziaki, kot so tartufi, oreščki, ostrige in čokolada, a ni nujno. Dobro pa je, da uporabimo 'tople' začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, čili, ki ogrejejo in razburkajo kri.« Kadar želimo s pripravo obroka narediti poseben vtis, na primer svojega dragega ali drago presenetiti z romantično večerjo za valentinovo, pa se je dobro izogniti nekaterim živilom. »Organi, kot je na primer srce, in drobovina pač ne vzbujajo kakšnega posebnega teka,« pove Mojmir Šiftar, ki je svoje dekle sicer spoznal v kuhinji, a pravi, da jo je osvojil s povsem drugimi aduti.

In katera je najhitrejša pot od krožnika do srca? »Za moške dober kos mesa, na primer stejk, za ženske pa nedvomno čokolada.«

Pa so dobri kuharji dobri ljubimci? »Naj bi bili!« med smehom pritrdi mladi kuhar, ki se mu obeta bleščeča prihodnost v njegovem poklicu in nas bo v prihodnje zagotovo še navduševal s svojimi kreacijami.  

Več v reviji Zarja št. 6, 5. 2. 2019.