Nasveti

Sladka zloženka s kivijem

M. O. Ž.
31. 1. 2019, 14.55
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 14.55
Deli članek:

Shutterstock
Zloženka

Kadar se nam ne ljubi prižigati pečice, a nas vseeno mika nekaj sladkega, so sladice v kozarcu odlična rešitev. Njihova priprava je res hitra in zanje potrebujemo le nekaj ključnih sestavin. Če imamo v omari navadne piškote, v skledi kivi, v hladilniku pa maskarpone in jogurt, je že skorajda vse pri roki za sladko zloženko.

Priprava: 40 minut

Sestavine: 2 žlici rjavega sladkorja, 2 žlici nesoljenih pistacijevih jedrc, 100 g navadnih ovsenih piškotov, 200 ml jabolčnega soka, 4 kiviji, 100 g želirnega sladkorja (2:1), 250 g sira maskarpone, 60 g navadnega jogurta, 40 g sladkorja, 2 žlici vaniljevega sladkorja.

Priprava: Sladkor stresemo v ponev in segrevamo, da začne karamelizirati. Dodamo na grobo sesekljane pistacije, dobro premešamo, odstavimo in počakamo, da se zmes ohladi. Piškote nadrobimo in stresemo v štiri kozarce. Pokapljamo z jabolčnim sokom. Kivije olupimo, narežemo na koščke in jih skupaj s preostalim jabolčnim sokom in želirnim sladkorjem segrevamo do vrenja. Kuhljamo 10 minut, potem pa odstavimo in počakamo, da se kompot rahlo ohladi. Do gladkega zmešamo maskarpone, jogurt, sladkor, vaniljin sladkor. V kozarce naložimo na piškote nekaj kivijevega kompota, sladko mlečno plast, potem pa še enkrat vse tri plasti. Za eno uro postavimo na hladno, nazadnje pa potresemo s karameliziranimi pistacijami in ponudimo.

Pripravila: M. O. Ž., foto: Galbani

***null***