Nasveti

Najboljši naravni shujševalci

J. K., Zarja
1. 8. 2018, 08.01
Deli članek:

Poletje je čas, ko je na voljo največ svežega sadja in zelenjave. Če temu dodamo še nekaj drugih zdravih živil, lahko brez diete sestavimo dober shujševalni jedilnik.

Revija Zarja

Ananas – za prebavo

Ta zlato rumeni sladki eksot je bogat vir bromelina, encima, ki pospešuje prebavo. Če je zaužita hrana hitreje prebavljena, je telo manj obremenjeno. Nasvet: ananas jejmo svež, saj kompot vsebuje dodani sladkor.

Jabolko – za dalj časa trajajoči občutek sitosti

Jabolko vsebuje veliko pektina, balastne snovi, ki poskrbi, da imamo dalj časa trajajoči občutek sitosti. Nasvet: vsekakor jejmo neolupljeno jabolko, saj je prav v lupini največ vlaknin.

Jagode – aktivirajo shujševalne encime

Jagode imajo res malo kalorij (100 g približno 32 kcal), je pa v njih dragoceni mangan. Ta element v sledeh je zadolžen za pospeševanje presnove, to pa zagotavlja večje izgorevanje maščob. Nasvet: največ koristnih snovi je v svežih jagodah – najbolje jih je pojesti v dveh dneh od nabiranja.

Lahki jogurt – razgrajuje maščobe med spanjem

Jogurt iz posnetega mleka vsebuje zdrave beljakovine, ki poskrbijo, da kar čez noč in med spanjem izgubljamo odvečno maščobo. Nasvet: pred spanjem pojejmo jogurt, ki smo mu dodali žličko medu – in razgrajevanje maščob bo dobilo dodaten pospešek.

Profimedia

Kumarica – vsebuje veliko vode

Skoraj 95 odstotkov kumarice sestavlja voda, 100 g kumaric pa ima le 14 kcal. Poleg tega vsebujejo kumarice tudi magnezij, ki pomaga razgrajevati maščobe. Nasvet: kumarico narežimo na rezine in jo čez dan pojejmo kot prigrizek. Tako bomo uspešno krotili lakoto.

Trdi nemastni sir – za gradnjo mišične mase

Sir je koristno živilo, a izberimo nemastnega. V siru so kalcij in beljakovine, ki skrbijo za krepke mišice, kar je še posebno pomembno med dieto. Nasvet: če namesto gavde pojemo nemasten trdi sir, pojemo do 50 odstotkov kalorij manj.

Ingver – povečuje porabo energije

Gomolj ingverja vsebuje grenčino gingerol, ki pospešuje presnovo. Nasvet: zjutraj popijmo še na prazen želodec skodelico ingverjevega čaja. Ingver skoraj ne vsebuje kalorij.

Kava – pospešuje krvni pretok

Kofein dviguje srčni utrip in pulz, kar povzroči večjo porabo energije. In tako zvišuje učinek hujšanja. Nasvet: primerna dnevna količina je 1–2 skodelici, več kave pa že povzroča nervozo.

Prepečenec – vsebuje snovi, ki dodobra nasitijo

Lahek prepečenec vsebuje veliko balastnih snovi iz žit, zato z malo kalorijami poskrbi za prijetno sitost (1 rezina ima približno 40 kcal). Nasvet: najboljši je polnozrnati prepečenec, saj vsebuje še več vlaknin.

Kreša – razstruplja telo

Kreša vsebuje grenčično olje, ki iz telesa odvaja škodljive snovi, ki nastajajo med razgradnjo nakopičenih maščob. Zato je idealen dodatek jedem med dieto. Nasvet: krešo lahko brez prevelikega truda gojimo kar doma: na široko razprostrtem vlažnem kosmu vate posejemo semena in kmalu bomo imeli lastno krešo za posip na sendvič, solato, juho …

Papaja – pospešuje razgradnjo maščob

Ta južni sadež vsebuje kar dva pomembna encima, papain in lipazo. Encima uravnavata razgradnjo maščob in presnovo beljakovin. Nasvet: po težjem obroku si namesto posladka privoščimo papajo – to bo pomagalo telesu lažje predelati maščobo.

Riž – odvaja vodo iz podkožnega tkiva

Žito, ki izhaja iz Azije, je bogato s kalijem – in ta skrbi za odvajanje odvečne vode iz telesa. Prehrana z veliko riža pomaga k dobremu počutju. Nasvet: če želimo po preobilni hrani očistiti telo, si omislimo rižev dan. Skuhajmo 250 g riža in ga pojejmo čez dan.

Rukola – zmanjšuje apetit

Prav njen grenki okus je naš največji zaveznik. Povzroča ga grenčina leptin, ki daje želodcu signal, da smo siti. Nasvet: rukola je imeniten dodatek predjedem, saj zmanjša apetit pri glavni jedi.

Rakitovčev sok – za gladko kožo

Rakitovec je prava C-vitaminska bomba. Pospešuje presnovo in skrbi za čvrstost tkiva. Nasvet: kozarec rakitovčevega soka k zajtrku daje energijo za ves dan.

Drobnjak – znižuje raven maščob v krvi

Drobnjak je vsestransko koristen – pospešuje in ureja prebavo, ureja krvni obtok in krvni pritisk in znižuje raven maščobe v krvi. Nasvet: izjemno dobro tekne kot dodatek skuti s smetano. Skupaj z beljakovinami iz skute pa še bolj pospešuje presnovo.

Losos – za odpravljanje maščobnih blazinic

Losos je nemastna riba, vsebuje pa idealno kombinacijo: razgrajuje nakopičeno maščobo in krepi mišice. Za to skrbijo aminokisline lizin in arginin. Nasvet: od dvakrat do trikrat na teden naj bo na krožniku losos, ki smo ga v pečici podušili, ga ne pečemo – tako bomo za pripravo porabili manj maščob.

Več v Zarji št. 31, 31. 7. 2018.