Nasveti

Sladko sadje za hladne dni

Renata Ucman
10. 10. 2017, 06.03
Deli članek:

Na kmetiji v vasi Vezovlje pri Šentjurju Rosanda Ploštajner jeseni sadje predela v marmelade, sokove in kompote.

Iztok Dimc

Med jabolki sta za marmelado najokusnejši stari sorti jabolk krivopecelj in bobovec, ta je najboljša tudi za sokove. Krivopecelj in bobovec sta še najprimernejša za vlaganje. Jabolka sorte carjevič je treba pojesti čim prej, lahko pa iz njih naredimo sok. Jabolko beličnik je najzgodnejše in ga pojemo takoj. Za kis sta najboljši sorti spet bobovec in krivopecelj, pa tudi zlata parmena. Iz starih sort hrušk pa Rosanda Ploštajner pripravi marmelado ali sok.

Na kmetiji imajo tudi stare sorte grozdja. »Vinograd z jurko, ki ga imava, je posadila že moja stara mama, ta je sadike tega grozdja prodajala. Jurka ima debele jagode, zelo aromatične, ki lepo dišijo. Že stara mama je delala iz nje sirup, sama ga prodajam tudi na tržnici,« je razložila gospodinja, ki vloženo sadje prodaja pod znamko Rosandine dobrote. Še posebno je priljubljena njena marmelada iz jurke, ki je bila že večkrat nagrajena.

Marmelada iz jurke

Sestavine: 2,5 kg grozdja sorte jurka, 1 kg sladkorja.

Priprava: Grozdje operemo, odstranimo peclje. Grozdne jagode damo v posodo za kuhanje in jih z rokami, lahko tudi s tlačilko za krompir, pretlačimo. Segrejemo jih na 80 stopinj Celzija, premešamo in pustimo počivati 6 ur. Nato to prepasiramo skozi cedilo, da dobimo zelo gost sok. Na liter in pol tega gostega soka dodamo kilogram sladkorja in kuhamo pol ure, da se zgosti. Na hladnem krožniku preskusimo, ali se marmelada že strjuje. Prelijemo jo v čiste, vroče kozarce in jih zapremo s pokrovčki.

Več v Zarji št. 41, 10.10. 2017