Nasveti

Dom očistimo s kostanjem in pepelom

Renata Ucman
20. 6. 2017, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Domača čistila za gospodinjstvo

Iztok Dimc

Marsikdo, ki je ekološko ozaveščen, si za čiščenje domačega gospodinjstva želi uporabljati bolj naravna oziroma ekološka čistila. Maja Rožac Mihovec pravi, da si ta lahko z nekaj znanja in dobre volje izdelamo sami. Veliko je poceni sestavin, ki so že sama po sebi odlično čistilo – to so na primer alkoholni kis, kuhinjska sol, soda bikarbona, citronska kislina. Učinkovito čistilo je tudi lesni pepel. Pojasnila nam je, kako in iz katerih sestavin se lotimo izdelave domačih čistil in kako jih uporabljamo. Pred vami so njeni odlični napotki in recepti za izdelavo domačega čistila za kopalnico, tabletk za pomivalni stroj, za blago sredstvo za pomivanje tal iz brezovih listov, za tekoči pralni prašek iz divjega kostanja, za čistilo za steklo iz alkoholnega kisa in citrusov ter druga čistila za dom.

»Za izdelavo lastnih čistil sem se odločila predvsem zato, ker s kupljenimi nisem bila zadovoljna. Ne ustrezajo mi vonji, zame so zelo dražeči, prav tako nisem bila zadovoljna z njihovo učinkovitostjo. Obenem nisem verjela, da za vsak kvadratni meter potrebujemo drugo čistilo, predvsem pa da jih potrebujemo tako veliko. Veliko je poceni sestavin, ki se dobijo v vsaki trgovini in so že sama po sebi odlična čistila. To so na primer alkoholni kis, kuhinjska sol, soda bikarbona, tudi citronska kislina. Kakšno sestavino zanje najdemo kar v naravi, na primer rastline z veliko saponini, kot je denimo divji kostanj. Njegove plodove naberemo jeseni in jih posušimo za poznejšo uporabo. Zelo učinkovito čistilo je lesni pepel, ki ga sicer zavržemo ali v najboljšem primeru uporabimo za gnojenje. Veliko se pri izdelavi čistil uporabljata tudi tako imenovana pralna soda, ki je močnejša od sode bikarbone, in tako imenovani boraks, ki zelo dobro beli pri temperaturi nad 60 stopinj,« pripoveduje Maja Rožac Mihovec, ki vodi tudi poučne delavnice na temo izdelave ekoloških čistil.

Eno domače čistilo – za več namenov!

Maja Rožac Mihovec doma narejena čistila v domačem gospodinjstvu uporablja že vrsto let. Zelo redko kupi kakšno posebno močno čistilo za madeže, ko vse drugo odpove. To so denimo sledovi silikona v kopalnici ali sledovi kolesarskih verig. Sicer uporabljajo izključno doma narejena čistila, ki pa jih ni veliko. Uporablja pralni prašek za perilo, ki je narejen iz kostanja ali iz mila. Čistilo za ogledala in okna je narejeno na osnovi belega kisa. Za čistilo za keramiko uporabi sodo bikarbono in sol, iz tega so tudi tabletke za pomivalni stroj. »Občasno naredim še polirno pasto, ki učinkovito odstrani vodni kamen, ali pa za čiščenje pečice uporabim pepel. Za večino stvari lahko uporabimo preprosto mešanico tople vode in mila. Eno čistilo namreč lahko uporabimo za več stvari. Doma narejen pralni prašek je tako obenem tudi odlično čistilo za pomivanje posode. Domače čistilo za keramične površine lahko uporabimo tudi v pomivalnem ali pralnem stroju,« je razložila.

Pred izdelavo domačih čistil se je dobro o tem poučiti in spoznati vsaj osnovna pravila take izdelave. »Pri izdelavi domačih čistil moramo biti pozorni tudi na svojo zaščito. Z rokavicami si zaščitimo roke, z masko si zaščitimo dihala, še posebno kadar delamo s pralno sodo. Roki uporabe domačih čistil so praviloma dolgi, saj imajo tudi posamične sestavine dolg rok trajanja, lahko tudi več let, zato jih je smiselno delati v večji količini. Pripravke iz rastlin delamo sproti.«

Več v Zarji št. 25, 20.6.2017