Nasveti

Zajtrk v boju proti migreni

J.K.
13. 6. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Shutterstock
Poskusi, da bi s hrano nadzorovali migreno, so se obnesli pri številnih.

Nekateri sicer ne vedo niti, kaj je glavobol, a tistim, ki poznajo migreno, s hudimi bolečinami ni prizaneseno. Izkušnje kažejo, da si lahko pomagamo tudi s hrano.

Migrena je kot urok – človeka v hipu položi v posteljo in ni sposoben ničesar več. Zato je tiste, ki jih migrena pogosto muči, strah tudi takrat, ko se počutijo dobro. Vsak načrt je na majavih nogah, saj lahko vse nenadoma prepreči napad migrene. Ženske zbolevajo dvakrat pogosteje kot moški, pravi razlog za migreno pa še zmeraj ni znan. Vendar so izkušnje pokazale, da se da to hudo nadlogo omiliti s spremembo življenjskega sloga. Poskusi, da bi s hrano nadzorovali migreno, so se obnesli pri številnih. Velja torej poskusiti.

Šest preventivnih hranilnih sestavin

Strokovnjaki ugotavljajo, da je za preprečevanja migrene treba zaužiti več magnezija (dnevni odmerek 300 mg), vitamina B2 (1,1 mg) in koencima Q10 (100 mg). Tudi vitamin B6 (1,2 mg), maščobne kisline omega 3 (2 g) in vitamin E (12 mg) lahko pripomorejo k zmanjšanju pogostosti pojava migrene in k omejitvi intenzivnosti bolečine med samim napadom. Ob upoštevanju teh nasvetov ni težko sestaviti ustreznega preventivnega obroka. Recept za en protimigrenski obrok kosmičev vsebuje polovico dnevno priporočene količine hranil, ki pomagajo proti migreni.

Več v Zarji št.24, 13.6.2017